Psychiatrische delinquenten: gek of gevaarlijk?

Lunchlezing van hoogleraar Forensische Psychiatrie prof.dr. Hjalmar van Maerle
Erasmus Universiteit Rotterdam
CSI for Real
Datum 03 november 2010 12:00 – 13:00 uur
Locatie: Erasmus MC, Dr. Molewaterplein 50 Rotterdam, Collegezaal 3

Op woensdag 3 november 2010 geeft hoogleraar forensische psychiatrie en oud-directeur van het Pieter Baan Centrum prof.dr. Hjalmar van Maerle de lunchlezing ‘Gek of gevaarlijk: het dilemma van agressiviteit bij geestelijk gestoorde delinquenten’. Deze lezing sluit het programma ‘CSI for Real’ van Studium Generale af. In dit programma zijn de vele kanten van de forensische wetenschap en haar partners in crime belicht.

In de lezing gaat Van Maerle in op verantwoordelijkheid en toerekeningsvatbaarheid van psychiatrische delinquenten. Als delinquenten aggressief of gewelddadig worden, dan wordt snel de politie er bij gehaald en verwacht men straf of detentie en is er schade voor de instelling. Maar wat als agressie nou een symptoom is van een psychische stoornis? Is straffen dan wel rechtvaardig, of is dan behandeling beter op zijn plaats?

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen