Hoor mij – een Wajongere

Deze brief heb ik, Anne-Miek Vroom, verzonden aan Pauw en Witteman. Ook De wereld draait door heb ik benaderd. Ik roep alle pers op om zo vrij te zijn onderstaande brief te gebruiken. Nodig me uit. Ik heb een netwerk van Wajongeren die ook willen laten zien wie ze zijn. Hoor ons!

Geachte redactie,

Ik wil u vragen mij uit te nodigen. Ik zou graag willen spreken over de gevolgen van de hervorming van de Wajong in mijn leven. Het leven van een pittige, intelligente vrouw (Masterstudent Sociologie), die helaas lijdt aan de aangeboren aandoening Osteogenesis Imperfecta.

De Wajong is overspoeld door allerlei groepen, waardoor niet zichtbaar is voor wie de Wajong oorspronkelijk opgezet was. In de nieuwe vorm is het voor mij absoluut niet mogelijk te participeren. Het huidige kabinet heeft geen idee van de doelgroep waar over gesproken wordt. Agnes Jongerius sprak in Pauw en Witteman over ‘de groep mensen die als kind niet werd uitgekozen bij de gymles’. Dat ben ik niet.

Ik ben zelfstandige, jonge vrouw met ambities en ik wil meedoen. Helaas heb ik vreselijk veel pijn, en een enorm lastig lijf. Ik wil er alles aan doen te participeren en ik zet mij hier dan ook voor de volle honderd procent voor in. Helaas heb ik een aandoening die gepaard gaat met het syndroom van Damocles. Dat wil zeggen: ik kan elk moment een fractuur hebben. Ik heb door Osteogenesis Imperfecta al 62 keer wat gebroken. Als ik aan het werk ga, wat ik zeer graag wil, omdat werk gelukkig maakt, dan heb ik noodgedwongen ook een vangnet nodig. Omdat ik ook zomaar uit kan vallen.

Wanneer deze hervorming doorgaat is het voor mij juist NIET mogelijk te werken. Omdat dit vangnet mij wordt ontnomen. Daarnaast ben ik ook juist de doelgroep die van alle facetten van zorg gebruik maakt, die in alle eigen bijdrages, extra kosten handicap etc. wordt belast. Deze kosten zullen substantieel toenemen in de toekomst. Verhogingen van een paar tientjes lijken niets, maar op een inkomen van 900 euro zijn het schokkende bedragen.

Ik weet: er moet bezuinigd worden. Ik denk ook dat er een  groep jongeren is die niet in de Wajong thuis hoort.

Ik knok om mijn studie te behalen, ondanks alle pijn (met noodgedwongen morfinegebruik). Maar ik accepteer niet dat dit gebeurt.

Ik moet er alles aan doen om mee te kunnen komen met mijn vrienden/collega’s/ familie. Allemaal mensen met een hogere sociaal economische status, terwijl ik niet weet hoe ik rond moet komen met al mijn extra zorgkosten. Ik heb geen linkse en rechtse hobby’s, ik houd ook van cultuur, uit eten gaan, theater, het filmhuis. Maar mij vind je daar niet, omdat ik het niet kan financieren. Die sociale participatie zou zeer gunstige effecten kunnen hebben op mijn mogelijkheden te werken, veel mensen vinden immers een baan via dergelijke netwerken.

Ik doe er alles aan om in ieder geval nog iets te gaan verdienen. Ik heb net een wetenschappelijke stage gelopen bij de polikliniek orthopedie van de Isala Klinieken. Het was te gek. Te gek om ook mee te participeren en op dat niveau mijn kennis te mogen delen. Mensen, wat word je daar gelukkig van! Maar zie dan ook dat dit niet altijd gaat, en geef mij de ruimte en het vertrouwen (laat dat een nieuwe V zijn) om te werken als ik kan en bij te tanken en ziek te zijn als dat, jammerlijk,  nodig is.

En ik wil, en ik ga. Maar met de toekomstige maatregelen worden alle mogelijkheden mij ontnomen. Terwijl zelfs het UWV mij zeer goed gezind is, mij prima wil ondersteunen.

Waar gaat het naar toe in dit onbarmhartige land? Ik denk dat een van de grootste problemen is dat alle betrokkenen geen idee hebben over welke doelgroep ze spreken. Hoe er nu over gesproken wordt leidt alleen maar tot een verschrikkelijke vervorming van het beeld van Wajongers. Bv. Stef Blok: ‘de wajongers, de onderkant van de maatschappij’. Ik ben niet de onderkant. Ik ben waardevol, mij geen kansen geven is volstrekte kapitaalvernietiging.

Ik spreek hier voor mezelf. Wat absoluut niet kan is een regeling opzetten die mij of in een bijstand zet waardoor ik of a.  moet re-integreren, ook als ik hartstikke ziek ben of b. in een 100% afgekeurde positie zet, waardoor ik als ik me wel redelijk fit voel, geen kans krijg om te laten zien wat mijn talenten zijn en ambitieus kan zijn. De huidige Wajong regeling is al nauwelijks werkzaam voor mij, laat staan de toekomstige. Dan houdt het werkelijk op.

Maak me niet afhankelijk, laat me zelfstandig zijn. Wees flexibel, vertrouw mij, faciliteer mij en dan zal ik alles doen om bij te dragen een aan succesvol, barmhartig en gelukkig Nederland.  Nederland is een land met een geweldig potentieel, en dat zit ook in Wajongeren!

Ik zou graag willen dat alle betrokken zien wie een Wajongere is. Ik hoop dat u mij wilt zien en naar mij wilt luisteren. Ik ga van harte de dialoog met u allen aan ten behoeve van een structurele en succesvolle oplossing voor ons allemaal.

Bedankt voor uw aandacht, en hopelijk snel tot ziens.

Hartelijke groet,

Anne-Miek Vroom (@Twitter)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen