Dr. Thio Wint Gouden Leeuw Dermatologieprijs voor innovatief iPod patiëntvoorlichtingsproject

Woensdag is de Gouden Leeuw Dermatologieprijs uitgereikt aan dermatoloog dr. Bing Thio uit het Erasmus MC voor zijn innovatieve iPod voorlichtingsproject. De prijs ter waarde van € 5.000 werd overhandigd door Frank Bruins, dermatoloog en voorzitter van de jury. Thio is genomineerd voor zijn continue innovaties in de dermatologische zorg. Bruins typeerde Thio als een arts die brede waardering verdient voor zijn kunst om wetenschap te vertalen naar de praktijk. De Gouden Leeuw Dermatologieprijs werd tijdens het LEO Pharma symposium uitgereikt na beoordeling door een deskundige en onafhankelijke jury. Doel van de prijs, die door LEO Pharma ter beschikking wordt gesteld, is innovatie en verbetering van de dermatologische patiëntenzorg in Nederland te stimuleren.

Innovatief iPod project
Bing Thio ondervond tijdens zijn spreekuur dat informatieoverdracht over huidziekten aan patiënten geoptimaliseerd kan worden. “Ik heb in een studio in Hilversum 20 filmpjes opgenomen waarin ik zelf uitleg geef over psoriasis aan de patiënt. Als de patiënt zich inschrijft in ons ziekenhuis wordt een iPod met de filmpjes door de nurse practitioner uitgereikt met daarbij een koptelefoon. Terwijl de patiënt in de wachtkamer zit, kan hij rustig de voorlichtingsfilmpjes bekijken en vervolgens gericht vragen stellen tijdens het consult. We hebben relevante onderwerpen genomen zoals psoriasis & alternatieve geneeswijzen, psoriasis & oorzaken, psoriasis & je seksleven. Na evaluatie bleek dat de informatie veel beter en langer wordt opgenomen door de patiënt.” Volgens Thio zit de kracht van het programma in het feit dat de eigen dokter uitleg geeft aan de patiënt die vervolgens bij dezelfde dokter in de spreekkamer zit. Thio is nu van plan te starten met een serie over constitutioneel eczeem en zou het liefste deze op iPad zetten, vanwege het grotere schermformaat.
De Gouden Leeuw Dermatologieprijs is een vervolg op de LEO Dermatology Award. Volgens Bruins is de nieuwe opzet succesvol met o.a. een website www.dermatologieprijs.nl waar nominatie gemakkelijk gedaan kan worden. Dit jaar zijn er 14 nominaties binnengekomen van hoogwaardige kwaliteit, aldus Bruins. Volgend jaar zal de Gouden Leeuw Dermatologieprijs op dezelfde wijze worden georganiseerd.

Bron: LEO Pharma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen