Rapport brengt gezondheid van ouderen in België in kaart

Op vraag van de FOD Sociale Zekerheid verzamelde het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid (WIV) bij de organisatie van de Gezondheidsenquête 2004 en 2008 meer precieze en relevante informatie over de gezondheidssituatie van de Belgische ouderen. 2 854 personen van 65 jaar of ouder werden bevraagd, waarvan 1 099 personen van 85 jaar of ouder.

De eerste resultaten worden nu voorgesteld in het rapport ‘De Gezondheid van de Ouderen’. Dit rapport biedt een inzicht in de zelf beoordeelde gezondheidstoestand, de leefstijl, de medische consumptie en de sociale aspecten van de gezondheid van ouderen in 2008.

Brusselse ouderen stellen medische zorgen vaker uit dan Vlaamse en Waalse, zo blijkt uit de verwerking van de gegevens van de Gezondheidsenquête 2008. In het Brussels Gewest stelden in 2008 dubbel zoveel oudere huishoudens (17 %) het gebruik van zorgen uit als ouderen in het Vlaams Gewest (8 %) en het Waals Gewest (7,5 %). In vergelijking met 2004 is het percentage ouderen dat medische consumptie moest uitstellen ook significant gestegen.

Thuishulp
Ouderen in het Vlaams Gewest (30 %) doen significant vaker een beroep op thuishulpdiensten dan zij die in het Brussels (13 %) of het Waals Gewest (24 %) wonen. In 2008 werd ook opvallend meer gebruik gemaakt van hulp aan huis voor huishoudelijke taken dan in de vorige enquêtejaren.

Subjectieve gezondheid
In 2008 verklaarde 43,5 % van de ouderen ook dat ze zelf niet tevreden zijn over hun gezondheidstoestand terwijl dit bij de algemene bevolking slechts 23 % is. 79,2 % van de ouderen verklaart door hun gezondheidstoestand te worden gehinderd in zijn of haar basisactiviteiten, terwijl 55 % verklaart te kampen te hebben met geheugenproblemen.

Gebruik van geneesmiddelen
Wat geneesmiddelen betreft zijn vooral de cardiovasculaire geneesmiddelen populair bij 65-plussers. Zo neemt 28 % van hen een cholesterolverlager, 28 % een bètablokker en 24 % een geneesmiddel dat werkt op het angiotensinesysteem. Daarnaast valt ook het gebruik van kalmeermiddelen, antidepressiva of slaapmiddelen bij 65-plussers op. Voor elk van deze geneesmiddelgroepen ligt het verbruik tussen de 10 % en 15 %.

Griepvaccinatie
Het percentage ouderen dat in 2008 verklaart gevaccineerd te zijn tegen de griep in de loop van het laatste griepseizoen is opvallend hoger in Wallonie (70 %) dan in Vlaanderen (52 %). Dit percentage nam in Belgie sterk toe tussen 1997 en 2004 (47 naar 66 %), maar daalde in 2008 naar 61 %.

Voedingsgewoonten
Ten slotte leren we ook dat 65-plussers gemiddeld meer groenten en fruit eten dan de rest van de bevolking en ook vaker – maar niet meer- alcohol consumeren. In dit verband valt op te merken dat de samenlevingsvorm doorgaans een significante invloed heeft op het verbruik van deze producten. Zo verbruiken 65-plussers die samenwonen, meer groenten, fruit en alcohol dan alleenstaanden.

Sociale ondersteuning
Ouderen kunnen meer op sociale ondersteuning rekenen dan jongeren, maar er zijn belangrijke verschillen vast te stellen tussen de gewesten. In het Brussels Gewest vindt men het hoogste percentage ouderen dat slechts op een beperkte ondersteuning kan rekenen (29,8 %) terwijl dit in het Vlaams Gewest maar18 % bedraagt en 27 % in het Waalse gewest.

Raadpleeg het volledige rapport op de site www.gezondheidsenquete.be

Bron: Belgische Federale Overheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen