Verdubbeling van aantal tienermeisjes met eetstoornissen

0
312

Steeds meer meisjes tussen de 15 en 19 jaar hebben anorexia, het aantal is in de afgelopen 25 jaar verdubbeld. Het aantal meisjes met anorexia in deze leeftijdscategorie is harder gestegen dan het aantal anorexiapatienten onder vrouwen tussen de 20 en 24. Dit blijkt uit de resultaten van een landelijk onderzoek van de Academie voor Eetstoornissen. De oorzaak voor de verdubbeling van het aantal anorexiagevallen is niet bekend. De Academie voor Eetstoornissen wil vervolgonderzoek gaan doen naar de oorzaak van deze stijging.

Het onderzoek is uitgevoerd onder huisartsen. Zij hebben de afgelopen jaren gegevens bijgehouden over het aantal meisjes met anorexia nervosa.
Ook in klinieken melden zich steeds vaker meisjes tussen de vijftien en negentien met anorexia. Dat zegt hoogleraar psychiatrie Wijbrand Hoek tegen de Volkskrant.Het kan zijn dat artsen of ouders alerter zijn en de signalen van de ziekte eerder herkennen. Het kan ook een echte toename zijn in het aantal ziektegevallen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het aantal gevallen van boulimia, waarbij patienten eerst veel eten en vervolgens gaan braken, juist is afgenomen.