Vet van bakkerijproducten kan gezonder

De vetzuursamenstelling van dezelfde soorten bakkerijproducten afkomstig van zowel industriele als ambachtelijke bakkers kan aanzienlijk verschillen. Dit wijst erop dat er mogelijkheden zijn om de vetzuursamenstelling van bakkerijproducten te verbeteren.
Dat komt naar voren uit een onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA).

Ambachtelijke bakkerswaren hebben vaak een hoger vetgehalte en bevatten door het gebruik van roomboter in het algemeen meer transvet en verzadigd vet dan dezelfde producten uit de industriele sector.
Wanneer er naast roomboter ook plantaardig vet wordt gebruikt, is dit van grote invloed op de vetzuursamenstelling van het uiteindelijke product. Vaak verbetert het de vetzuursamenstelling, maar er zijn ook producten waarbij de vetzuursamenstelling rijker wordt aan transvet. Zo kunnen ambachtelijke stroopwafels bijvoorbeeld veel transvet bevatten.

Onverzadigde vetzuren gezonder
Wat bakkerijproducten betreft kunnen de betreffende sectoren de inname van trans- en verzadigd vet op twee manieren verlagen: door verlaging van het vetgehalte van de producten, en door bij producten waarbij naast roomboter ook plantaardig vet gebruikt wordt een vet te gebruiken dat laag is in trans- en verzadigd vet.

Er bestaan verschillende types vetzuren. Enkel- en meervoudig onverzadigde vetzuren zijn beter voor de gezondheid dan trans- en verzadigde vetzuren. Alle types vet leveren evenveel energie, zodat het omlaag brengen van vetgehaltes ook bij kan dragen aan een verlaging van de energie-inname.

In opdracht van VWS monitort de nVWA de vet– en vetzuursamenstelling van diverse levensmiddelen. De aandacht in dit rapport richt zich op producten uit de bakkerijsector.

Ter informatie:

Bron: VWa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen