Premie zorgverzekering stijgt twee keer zo hard als verwacht

Het kwam voor veel mensen als donderslag bij heldere hemel. De afgelopen week hebben veel verzekeraars de premie voor basisverzekering in 2011 bekend gemaakt. De basispremie stijgt met gemiddeld 10 procent! Bijna twee keer zo veel als verwacht.
Daar komt nog bij dat ook de aanvullende zorgverzekeringen met gemiddeld 9 procent omhoog gaan. Dit betekent dat een gezin circa 250 euro per jaar meer gaat betalen voor de zorgverzekering. Het is de grootste stijging sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006.

Reactie CG-Raad
De CG-Raad vindt dat er voor iedereen in Nederland toegankelijke, betaalbare en goede zorg beschikbaar moet zijn. De snelle premiestijgingen brengen deze verworvenheden in gevaar. Vooral omdat de premiestijging niet op zichzelf staat. Daarnaast is er nog sprake van beperking van het basispakket, het introduceren van eigen betalingen en het verhogen van het eigen risico. In het regeerakkoord is bovendien het voornemen opgenomen om de zorgtoeslag af te bouwen. Daarnaast wil het kabinet ook de compensatie afbouwen die verzekeraars krijgen voor mensen met zorgkosten. Hierdoor kan voor het chronisch zieken moeilijker worden om zich te verzekeren.
Er zijn nu al heel veel wanbetalers binnen de Zorgverzekeringswet. Door de verhoging van de premies zal hun aantal verder toenemen. Ook neemt de kans toe dat steeds meer mensen om financiele redenen afzien van het afsluiten van een aanvullende verzekeringen.
Inkomensafhankelijk

De CG-Raad is voorstander van het meer inkomensafhankelijk maken van de ziektekostenpremie. Op die manier kan de premie voor mensen met lage inkomens betaalbaar blijven. Daarnaast wil de CG-Raad samen met overheid, verzekeraars en relevante partijen onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om via het beter organiseren van zorg de kosten te beheersen en tegelijkertijd de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Bron: CG-Raad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen