Gouden medaille voor leerproject via smartphones

Array

Informatici en onderwijskundigen van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen kregen een gouden medaille voor ‘Excellence in Learning Technology’ van het prestigieuze Brandon Hall Institute. Zij hebben als eersten leren-op-afstand mogelijk gemaakt via iPhone en worden nu onderscheiden voor hun innovatieve aanpak en de toegankelijke, goedkope oplossing die ze ontwikkelden voor levenslang leren via smartphones.

De aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) ontwikkelde oplossing maakt het mogelijk om mensen die veelvuldig reizen of op de baan zijn, toch de kans te geven om bij te studeren. De inhoud die via de smartphones wordt aangeboden overschrijdt tekst en foto’s.

Het concrete mobiele leerproject waarvoor ze onderscheiden werden, gaf gezondheidswerkers (gemiddeld 48 jaar) de mogelijkheid om via korte modules gevuld met video, interactieve simulaties van realistische gevallen en skype-discussies hun kennis over hiv en aids te vergroten. Aan het eind van elke module werd hun kennis via multiple choice vragen getest. Ze konden hun eigen gevallen uitwisselen en bediscussieren, en ontwikkelden een sterker netwerk van collega’s.

Via een smartphone en een lader op zonne-energie werden artsen in vaak afgelegen gebieden zo voorzien van de laatste medische informatie. Het project had dadelijk impact op de seropositieven en aidspatienten in Peru, omdat de artsen die eraan deelnamen in klinieken werkten die samen 70% van alle met hiv besmette mensen in Peru bereiken.

Maar deze mobiele aanpak om professionelen bij te scholen, en onderling elkaar te laten versterken via smartphones, is uiteraard ook voor andere leerprojecten en andere beroepsgroepen bruikbaar. Ook in Vlaanderen is mobiel leren via smartphones in opmars, en het ITG is blij dat het met dit project een bijdrage kan leveren tot levenslang leren over de hele wereld, inclusief moeilijk te bereiken gebieden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen