Patiënt denkt nog te weinig mee over behandeling

Onderzoek naar patientgerichtheid in de zorg
De betrokkenheid van patienten bij hun behandeling of begeleiding is voor verbetering vatbaar. Het gaat hier met name om de aanpak van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals te hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol. Dat staat in een onderzoeksrapport naar patientgericht werken in de zorg van het NIVEL met subsidie van de Nederlandse Hartstichting. Insteek van het onderzoek is om te kijken hoe het ervoor staat met de patientgerichte zorg.

Actieve bijdrage
Nog geen 40 procent van de patienten geeft aan dat de zorgverlener hen uitdaagt om concreet en doelgericht mee te denken en te beslissen over de behandeling. Dit, ondanks dat de aanpak van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten een actieve en centrale rol van patient vraagt. Meer bewegen, stoppen met roken en gezonder eten, hebben een gunstig effect op deze risicofactoren en dragen bij aan het voorkomen van hart- en vaatziekten. Belangrijk uitgangspunt bij patientgerichte zorg is dat patienten zich realiseren dat zij hier zelf verantwoordelijk voor zijn en dat zij ondersteuning krijgen in het oppakken van die verantwoordelijkheid.

Leefstijl
Veel patienten geven aan geen leefstijladviezen te hebben gekregen van hun arts. Dit, ondanks dat deze mensen overgewicht of een ander verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben. Van alle ondervraagden geeft 37 procent aan een advies te krijgen van de arts om gezonder of minder te eten en 40 procent om meer te bewegen. Slechts zes procent van de patienten heeft samen met de zorgverlener een plan opgesteld, waarin staat aan welke doelen gewerkt gaat worden en wie wat gaat doen om deze doelen te bereiken.

Zorgstandaard
Hoewel de meeste respondenten in het onderzoek redelijk tevreden zijn over hoe zij benaderd en behandeld worden, laat het onderzoek in de breedte zien dat zorg meer gestructureerd en patientgericht zou kunnen. Om de zorg voor mensen met (een verhoogd risico op) hart- en vaatziekten te verbeteren, is in 2009 een zorgstandaard ontwikkeld die op hoofdlijnen beschrijft hoe goede zorg eruit moet zien en hoe de aanpak van risicofactoren voor hart- en vaatziekten georganiseerd kan worden. De patient staat hierbij centraal. Uit de zorgstandaard is in juni 2010 een werkboek voor de patient, het individuele zorgplan geheten, voortgekomen. Patienten vullen in overleg met hun zorgverlener in welke risicofactoren zij aan willen pakken, op welke manier, wie wat doet en, indien nodig, met welke medicijnen. De zorgstandaard is ontwikkeld door het Platform Vitale Vaten dat bestaat uit diverse organisaties van patienten en zorgverleners. De Nederlandse Hartstichting ondersteunt en financiert het Platform. Voor meer informatie zie: www.vitalevaten.nl.

NIVEL onderzoek
Het NIVEL onderzoek werd in het eerste en tweede kwartaal van 2010 uitgevoerd onder bijna 500 huisartsen en ruim 600 patienten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten in Nederland. Voor de onderzoeksrapporten en de samenvatting, zie: www.hartstichting.nl.

Over de Nederlandse Hartstichting
Sinds 1964 zet de Nederlandse Hartstichting zich in om hart- en vaatziekten onder Nederlanders te voorkomen en te bestrijden. Op dit moment zijn er ongeveer 1 miljoen hart- en vaatziektepatienten en overlijdt 1 op de 3 Nederlanders hieraan. In 2020 zullen er naar verwachting 1.3 miljoen hart- en vaatziektepatienten zijn. De Hartstichting kan dit werk uitsluitend doen dankzij giften van de Nederlandse bevolking. Van elke ontvangen euro besteedt de Hartstichting € 0.82 aan wetenschappelijk onderzoek, patientenzorg, preventie en voorlichting. Voor meer informatie www.hartstichting.nl.

Recente artikelen