PvdA mist dementiebeleid

Array

Agnes Wolbert, Tweede Kamerlid voor de PvdA, heeft dementiebeleid niet kunnen vinden in de plannen van het kabinet-Rutte. Ze vraagt er dinsdag daarom bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Volksgezondheid aandacht voor.

Wolbert trekt niet voor het eerst aan de bel, want in 2007 vroeg ze al om een Deltaplan Dementie. De zorg moet in handen komen van zogenaamde case-managers die de verschillende mogelijkheden van zorg voor dementerenden beter op elkaar afstemmen en mantelzorgers ondersteunen.

Herkennen

Die casemanagers vindt Wolbert nog steeds essentieel. De verwachting is dat het aantal mensen met een vorm van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer, stijgt. Want daarmee wordt volgens haar ook het belang groter om het vroegtijdig te herkennen.

Zorgpakket

De PvdA noemt het kabinetsbeleid goed voor de instellingen, maar slecht voor ouderen die zelfstandig blijven wonen. ‘Zij worden gekort op het zorgpakket. De tweedeling in de zorg wordt verdiept’, vindt Wolbert.

Pgb

Volgens haar wordt nu goede sier gemaakt met de instellingen, maar betalen juist thuiswonende ouderen de rekening. ‘Het persoonsgebonden budget wordt 3 procent gekort. Dat lijkt niet veel. Maar deze mensen hebben geen manoeuvreerruimte en kunnen dus alleen maar minder zorg inkopen.’

Onderzoek

De PVV heeft de wensen op het gebied van de ouderenzorg al binnengehaald in het regeerakkoord. Toch heeft Fleur Agema nog een wens op het gebied van dementie. Ze wil horen hoeveel geld er nu omgaat in onderzoek naar de ziekte van Alzheimer om vervolgens het onderzoek te kunnen clusteren. ‘Dit is zo belangrijk: Het is de ziekte die ons afhankelijk maakt.’ Agema wil tevens de inspanningen vergroten voor het zoeken naar een medicijn voor deze ziekte.

Bron: Zorg+Welzijn

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen