Zwitsers jaloers op Nederlandse ketenzorg

Array

‘Wat was in uw land de eerste stap om in de jaren tachtig te komen tot ketenzorg’ De Nederlanders zitten thans op het niveau van keten DBC’s en zorggroepen, nadat in de decennia daarvoor gezamenlijke protocollen en praktijkondersteuners waren geïntroduceerd. Wij in Zwitserland zitten nog in het stadium zonder enige integratie.  Waarom is in Nederland wel en in Zwitserland geen geïntegreerde zorg tot stand gekomen’?

Deze vragen kreeg ondergetekende voorgelegd op donderdag 4 november , 21.30 uur In Maastricht. De vragen kwam naar voren na a afloop van een twee uur durend college over ketenzorg in Nederland voor een groep van 25 bestuursvoorzitters van belangrijke Zwitserse zorginstellingen en instanties. Ik had toen op die vragen geen goed antwoord. Het was ook al laat na een lange congresdag in Almere (zie bericht hieronder). Nu denk ik dat de opkomst van de Huisartsenstandaarden een belangrijke rol heeft gespeeld. Daardoor werd duidelijk bij bijvoorbeeld diabetespatienten wanneer zij wel en niet in de eerstelijn te behandelen zijn. Dat leidde tot de noodzaak van afstemming van richtlijnen en werkwijzen van huisartsen en internisten. Lezer, als u een beter antwoord heeft, wilt u mij dat dan mailen op [email protected]?

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen