Studie over vrouwenbesnijdenis in België

Array

Belgische Federale Overheid
De FOD Volksgezondheid heeft de resultaten gepubliceerd van een statistische studie die een raming geeft van het aantal besneden vrouwen binnen Belgie en het aantal meisjes dat hier het risico loopt om besneden te worden. Momenteel worden maatregelen uitgewerkt om de situatie van deze vrouwen te verbeteren.

6260 besneden vrouwen in Belgie
De studie geeft het aantal vrouwen en meisjes weer afkomstig uit landen waar besnijdenis gangbaar is. Dit aantal wordt geschat op 22 840. Van die 22 840, zijn er heel waarschijnlijk 6 260 besneden en lopen er 1975 het risico om daar het slachtoffer van te worden (gegevens op 1 januari 2008).
Het Vlaams Gewest (met 3550 vrouwen en meisjes die reeds besneden zijn of het risico lopen om besneden te worden) wordt het meest getroffen door deze problematiek, gevolgd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (3037) en het Waals Gewest (1648).
Meer specifiek stelt de studie dat het aantal vermoedelijk besneden vrouwen dat in Belgie bevalt voortdurend toeneemt: gedurende de laatste tien jaar is hun aantal verdrievoudigd. Tijdens de bevalling kunnen er bij die vrouwen complicaties optreden die varieren al naar gelang van de ondergane verminkingen.

Nood aan preventie en medisch-sociale behandeling
Deze studie werd uitgevoerd door het Instituut voor Tropische Geneeskunde van Antwerpen en kreeg de steun van een begeleidingscomité met afgevaardigden van het International Centre for Reproductive Health, het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, het ‘Office de la Naissance et de l’Enfance’, Kind & Gezin, het Commisiariaat-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen en Fedasil). Het is de tweede keer dat er zo’n studie wordt uitgevoerd. Ze bevat alle huidige statistieken over dit thema en toont aan dat de nood aan preventie (bij meisjes die het risico lopen om te worden besneden) en aan medisch-sociale behandeling (bij reeds besneden vrouwen) groot is in Belgie.

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat wereldwijd ongeveer 100 à 140 miljoen vrouwen en meisjes het slachtoffer zijn van een genitale verminking en dat elk jaar ongeveer 3 miljoen het risico lopen om op die manier te worden verminkt (WGO 2008). Vrouwelijk genitale verminking is wijd verspreid in grote delen van Afrika en in sommige landen in het Midden-Oosten, maar ook in de Europese Unie komt dit voor binnen gemeenschappen die afkomstig zijn uit landen waar besnijdenis een gangbare praktijk is.
Het exacte aantal vrouwen en meisjes die het slachtoffer werden van een genitale verminking in Europa is tot nog toe niet gekend. Daarom heeft het Europees Parlement de Lidstaten aanbevolen om de gegevens over het geschatte aantal besneden vrouwen en kinderen die risico lopen in de Europese landen te herzien (Resolutie van 24 maart 2009).

Bewustmaking van de gezondheidszorgsector
De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu schenkt grote aandacht aan deze problematiek van besneden zwangere vrouwen. De FOD benadrukt het belang van een ruimere bewustmaking van beroepsmensen uit de gezondheidszorgsector voor een gepaste begeleiding van deze slachtoffers. Om hen hierbij te helpen verschijnt er binnenkort een technische handleiding. Ook een opleidingsplan wordt momenteel bestudeerd. Meer informatie hierover vindt u binnenkort op de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Raadpleeg de volledige studie en een samenvatting op de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen