Unanieme steun voor 12 aanbevelingen terrorismedreiging

chemische, biologische, radiologische en nucleaire (CBRN) beveiliging
De milieucommissie in het Europees Parlement heeft vanmorgen unanieme steun gegeven aan de 12 aanbevelingen van Europarlementslid Kartika Liotard over chemische, biologische, radiologische en nucleaire (CBRN) beveiliging.

Het Nederlandse Europarlementslid voor Verenigd Links: `De EU heeft de aanpak van een besmettelijke dierziekte beter op een rij dan de gevolgen van een terreuraanslag op ons drinkwater of voedsel. Dat heeft alles te maken met handelsbelangen. De EU bekijkt vrijwel alles door een economische bril. Daarom is aandacht voor een rapport als dit hard nodig.’ Het is goed dat er van links tot rechts steun is voor mijn voorstellen om het Europese CBRN-beleid aan te scherpen.

`Achteraf gezien heeft het massaal inslaan van vaccins, zoals vorig jaar bij de Mexicaanse griep, tot verspilling geleid. Samenwerken bij de inkoop en het delen van rantsoenen levert EU-landen dan ook veel geld en energie op. Winst, die we hard nodig hebben voor het afweren van dreigingen waar de EU minder aandacht voor heeft. Alleen preventie en opsporing zijn niet genoeg om chemische, biologische, radiologische en nucleaire aanslagen van terroristen te bestrijden’ aldus Kartika Liotard.

Calamiteitenbestrijding is vooral een taak van de lidstaten zelf. `Maar een CBRN-besmetting houdt net als rivieren niet bij de grens op en maakt internationale coördinatie en hulp hard nodig,’ zegt Liotard. De EU en de VN worstelen al vijftien jaar met de vraag hoe je CBRN-materialen weg kunt houden van terroristen. Maar soms gaat het om heel toegankelijke huismiddeltjes. Liotard: `De Europese Commissie zet scherp in op preventie en opsporing ervan. Prima, maar ik wil meer aandacht voor als het ooit misgaat. Veiligheidszorg betekent niet alleen preventie, maar ook optreden bij een besmetting of dreiging. Bij een antraxaanslag (miltvuur), een uitbraak van het pokkenvirus of bijvoorbeeld bij een transportincident moeten helpers veilig aan de slag kunnen gaan. En ook snel, want sommige besmettingsvormen komen pas na dagen aan het licht. En we moeten er ook op voorbereid zijn dat drinkwater, voedselvoorziening en gewone communicatie niet meer functioneren.’

Liotard: `Ik wil meer aandacht voor de nazorg, ook op lange termijn. De psychologische nasleep van een besmettingsaanslag kan jaren duren, net als de fysieke nazorg in een gebied waar bijvoorbeeld bodem en drinkwater zijn aangetast. Die zijn nu uit beeld. Er moet samenwerking komen om dieren en gewassen beter te beschermen tegen de gevolgen van aanslagen, ook daar zijn programma’s voor nodig’ aldus Kartika Liotard. `In mijn rapport doe ik verder een beroep op de Europese Commissie om speciale aandacht voor ouderen, kinderen en mensen die zorg nodig hebben, die ontbreekt nu.’ Midden december stemt het voltallige Europees Parlement in Straatsburg over het Europese CBRN-beleid.