Persoonlijk behandelplan voor COPD patiënten mogelijk door nieuw ziektelastinstrument

PICASSO voor COPD (een disease management-programma dat zich richt op de optimalisatie van de COPD-zorg in Nederland) en de LAN (Long Alliantie Nederland; de federatieve vereniging in Nederland op het gebied van chronische longziekten) gaan een gezamenlijk project uitvoeren om de zorg voor COPD patienten te verbeteren. Doel van het project is om de ziektelast van de COPD-patient integraal weer te geven, zodat behandelplannen beter aansluiten op de individuele behoefte van de patient.

COPD
In Nederland zijn ruim 310.000 mensen die de chronische longziekte COPD hebben. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease en is een chronische longaandoening die zich kenmerkt door een onomkeerbare en steeds erger wordende luchtwegobstructie. De druk op de COPD-zorg zal de komende jaren flink toenemen. Als gevolg van de vergrijzing en het rookgedrag in het verleden, zal het aantal COPD patienten naar schatting de komende jaren met 38% stijgen. In Nederland overlijden jaarlijks ruim 6.000 COPD patienten.

Holistische aanpak met ziektelast
Om COPD patienten optimaal te kunnen behandelen zijn PICASSO voor COPD en de LAN een samenwerkingsproject gestart om de ziektelast van COPD patienten  te bepalen  en weer te geven. Aanleiding voor dit project is de komst van de Zorgstandaard COPD die is uitgebracht door de LAN waarin het begrip “ziektelast” centraal staat bij de diagnose en behandeling van COPD patienten, zonder dat precies wordt uitgelegd op welke wijze de ziektelast moet worden bepaald.

De Zorgstandaard COPD stelt de norm voor goede preventie en zorg voor mensen met COPD, zorgverleners en zorginkopers. De Zorgstandaard COPD hanteert een nieuwe indeling  voor het bepalen van de  gradatie van ernst van COPD, namelijk de ziektelast voor de patient. Ziektelast (in lichte, matige, en ernstige  vorm) wordt bepaald aan de hand van de integrale gezondheidstoestand van de patient waarbij gekeken wordt naar de stoornis, klachten, beperkingen en kwaliteit van leven. Tot nog toe werd de ernst van COPD ingeschat enkel op basis van de longfunctie van de patient. Dit zegt echter weinig over de klachten en de ervaren beperkingen. In de ziektelast worden ook relevante andere parameters beoordeeld; zoals kwaliteit van leven, symptomen van depressie en vermoeidheid. Met deze nieuwe weergave in ziektelast ontstaat een totaalbeeld van de impact die COPD op de patient heeft en op basis daarvan kan een passend behandelplan op individueel niveau worden opgesteld.

Parameters ziektelast
De eerste stap in de ontwikkeling van het ziektelastinstrument is het vaststellen van de factoren die bepalend zijn voor ziektelast bij COPD. Een werkgroep, bestaande uit experts en vertegenwoordigers vanuit de zorgverleners en onderzoekers die betrokken zijn bij COPD zorg en patienten, definieert de bepalende parameters. Het doel is te komen tot een praktisch inzetbaar, eenduidig te interpreteren en door alle betrokken zorgpartijen te gebruiken, samengesteld instrument  dat deze parameters inclusief hoe deze gemeten moeten worden weergeeft.

Prof. dr. Onno van Schayck (PICASSO voor COPD): “De holistische benadering van de patient maakt dat behandelingen beter aanslaan. Het verschil in de mate waarin een COPD-patient last heeft van zijn ziekte is groot. Er bestaat geen standaard patient en dus ook geen standaard behandelplan. Door niet alleen naar longfunctie te kijken maar naar alle gedefinieerde parameters ontstaat een totaalbeeld van de ziektelast per individu. De behandeling en zorg voor COPD-patienten kost veel tijd en geld. Zowel de patient, zorgverleners als de zorgbetalers hebben baat bij op elkaar afgestemde zorg. Dit ziektelastinstrument is dan ook een belangrijke stap in het bereiken van de nodige zorgverbetering”

Drs. Emiel Rolink (beleidscoördinator LAN): “Op initiatief van PICASSO voor COPD en onder auspicien van de LAN wordt de ontwikkeling van het ziektelastinstrument  uitgevoerd. De samenwerking is belangrijk en moet zorgen voor synergie, waar zowel LAN als PICASSO voor COPD naar streven”.

PICASSO voor COPD
PICASSO staat voor Partners in Care Solutions en is een disease management-programma dat zich richt op de optimalisatie van de zorg voor COPD-patienten in Nederland. PICASSO ondersteunt onder andere wetenschappelijk onderzoek en regionale ketenzorgprojecten die een bijdrage leveren aan het verbeteren van die zorg en haar patienten. PICASSO voor COPD is een initiatief van Boehringer Ingelheim en Pfizer en onderzoeksinstituut Caphri van de Universiteit van Maastricht. Meer informatie is te vinden op www.picassovoorcopd.nl.

Long Alliantie Nederland (LAN)
De Long Alliantie Nederland is de federatieve vereniging in Nederland op het gebied van chronische longziekten. De LAN heeft als doelen het aantal mensen met chronische longaandoeningen en de ernst van de aandoeningen terug te dringen, het aantal sterfgevallen te verkleinen en de kwaliteit van leven van chronische longpatienten te bevorderen. Leden van de Long Alliantie Nederland zijn patientenverenigingen,  beroeps- en brancheverenigingen, bedrijven, fondsen en andere organisaties die zich richten op de preventie en zorg bij chronische longziekten. Meer informatie is te vinden op: www.longalliantie.nl.

Bron: Boehringer Ingelheim

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen