Vraag naar online hulp groeit sterk

Array

Meeste mensen willen alleen anoniem geholpen worden
Steeds meer mensen zoeken hulp via internet bij psychische, sociale en maatschappelijke problemen. De vraag naar online hulp groeide afgelopen jaar met ruim veertig procent, na een stijging van meer dan vijftig procent het jaar daarvoor. Mensen zoeken vooral hulp via internet vanwege de anonimiteit. Dat blijkt uit cijfers van het Netwerk Online Hulp, die woensdag 10 november gepresenteerd worden op het congres Online hulpverlening in de Jaarbeurs te Utrecht.

Anoniem
Veel mensen met psychische, sociale en maatschappelijke problemen durven geen face-to-face hulp te zoeken omdat ze zich schamen en bang zijn dat hun omgeving er achter komt. Om deze zorgmijders toch te bereiken, hebben diverse organisaties de afgelopen jaren anonieme online hulp opgezet. Met succes, zo blijkt uit het onderzoek. 55 Procent van de ondervraagde online hulpvragers zou geen contact opnemen als het niet anoniem was. Frank Schalken, woordvoerder van het netwerk “Deze anonieme hulpsites voldoen duidelijk in een behoefte. Als ze er niet waren zouden heel veel mensen veel langer met hun problemen rondlopen, zonder hulp te zoeken. Nu pakken die mensen hun probleem eerder aan en gaan ermee aan de slag”.

Tevreden
Uit de cijfers van afgelopen jaar blijkt dat de hulpvragers zeer tevreden zijn met de geboden hulp via chat. De gesprekken worden beoordeeld met een gemiddeld rapportcijfer van 8,1.

De gesprekken gaan met name over geweld, psychische problemen, relatieproblemen, liefde en seksualiteit. Het zijn vooral vrouwen die online hulp zoeken.

Niet alleen de hulpvragers zelf zijn blij dat de anonieme online hulpsites bestaan. Volgens Schalken ontlasten ze ook de reguliere zorg. “Omdat mensen eerder hulp zoeken hoeft de geboden zorg minder intensief te zijn dan als ze pas na jaren hulp zouden zoeken. Ook blijven daardoor kosten van bijvoorbeeld ziekteverzuim beperkt. Anonieme online hulpverlening kan zo een goed antwoord zijn op de alsmaar stijgende kosten voor zorg & welzijn.”

Financiering
Ondanks het succes maakt het Netwerk Online Hulp zich zorgen over het voortbestaan van een aantal veelbezochte online initiatieven. Schalken: ”Door het anonieme karakter van de hulp zijn veel financiers huiverig om een bijdrage te leveren aan de exploitatiekosten. Zorgverzekeraars willen alleen betalen voor hulp die aan hun eigen klanten geboden wordt. Bij gemeenten en provincies speelt hetzelfde, die willen over het algemeen alleen hulp aan eigen inwoners vergoeden. Maar omdat het anoniem is, weet je niet bij welke zorgverzekeraar iemand klant is, of waar hij of zij woont.” Tijdens het congres zal het Netwerk Online Hulp pleiten voor de oprichting van een landelijk fonds Online Hulp, waaruit succesvolle anonieme online hulpsites gefinancierd kunnen worden.

Congres Online Hulpverlening
Op 10 november organiseren Bohn Stafleu Van Loghum en E-hulp.nl het congres Online Hulpverlening. Met 300 bezoekers uit de Jeugdzorg, GGZ, Maatschappelijk Werk, Coaching en Onderwijs is het congres uitverkocht, een duidelijk teken dat online hulpverlening een enorme vlucht aan het nemen is. Het congres sluit af met een paneldiscussie over financiering van anonieme online hulpverlening, waar onder andere vertegenwoordigers van VWS, VNG, Zorgverzekeraars Nederland en GGZ Nederland bij aanwezig zijn.

Netwerk Online Hulp
Het Netwerk Online Hulp is een platform voor samenwerking en kennisuitwisseling voor organisaties die ondersteuning, hulp of behandeling geven via internet, bij psychische, sociale en maatschappelijke problemen. Het Netwerk bestaat uit instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg, maatschappelijke werk en vrijwilligersorganisaties. Deelnemers zijn 113online, Dimence, E-hulp.nl, Fier Frieslân, FIOM, Juridisch Loket, Klikvoorhulp.nl, Korrelatie, Mindyourownlife.nl, Sensoor, Humanitas, Pestweb, Pratenonline.nl, Shit.nl, Slachtofferhulp en Virenze.

Recente artikelen