Aflevering Labyrint over coma en euthanasie

0
243

Vele comapatienten krijgen een verkeerde diagnose. Ze zijn meer bij bewustzijn dan aanvankelijk werd gedacht. In Luik hebben wetenschappers nieuwe manieren gevonden om met de patienten te communiceren.Door ze bijvoorbeeld aan activiteiten te laten denken kunnen artsen aan de hand van hersenactiviteit verschillende antwoorden op vragen onderscheiden. De recent verworven kennis over de toestand van comapatienten stelt het euthanasievraagstuk nu in een ander daglicht.

In Labyrint op 16 november, 21:25, NED2: ‘Het mysterie coma’

Aflevering HET MYSTERIE COMA
Virginie is begin twintig als ze, na een herseninfarct, in een diepe coma raakt. Enkele jaren later ontdekken artsen dat de jonge vrouw volledig bij bewustzijn is. Labyrint volgt Virginie tijdens haar verblijf in het onderzoekscentrum van Steven Laureys, vermaard specialist op het gebied van coma en het bewustzijn.
Bijna de helft van de comapatiënten krijgt aanvankelijk een verkeerde diagnose. Ze lijken te leven als een kasplantje, en zo worden ze ook behandeld. In 2002 is de diagnostiek van comapatiënten aanzienlijk verfijnd, en sindsdien weten we dat dat veel comapatiënten zich bewuster zijn van zichzelf en hun omgeving dan aanvankelijk werd gedacht.
In het comacentrum van Steven Laureys, net over de Belgische grens in Luik, worden nieuwe manieren ontwikkeld om met comapatiënten te communiceren. Geavanceerde hersenscanners maken het mogelijk om antwoorden op eenvoudige vragen rechtstreeks af te lezen aan de hersenactiviteit van de patiënt.
Met deze nieuw verworven inzichten komt ook het euthanasievraagstuk in een ander daglicht te staan. Met onder meer Jan Lavrijsen, specialist ouderengeneeskunde, Govert den Hartogh, emeritus hoogleraar ethische vraagstukken en revalidatiearts Wip Bakx.
Direct na de uitzending kun je doorpraten met wetenschappers in de wekelijkse Labyrint Twittersessie. Kijk mee op de site http://labyrint.nl, en stel je vragen via Twitter: http://twitter.com met #labyrint in je berichten

Vorig artikelOnvoldoende beschermd op reis?
Volgend artikelLanger thuis wonen met dementie
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.