For Women in Science Awards 2011

De L’Oréal Foundation en UNESCO huldigen vijf uitzonderlijke Vrouwelijke Wetenschappers tijdens de For Women in Science Awards van 2011
Professor Ahmed Zewail, voorzitter van de jury van de L’Oreal-UNESCO For Women in Science Awards, kondigde vandaag de vijf laureaten aan voor 2011. Elk jaar worden vijf uitmuntende vrouwelijke wetenschappers – een per continent – geeerd voor hun bijdrage aan onderzoek, hun toewijding en hun impact op de samenleving. Omdat in 2011 het Marie Curie-Nobel Eeuwfeest gevierd wordt, is dat jaar voor het For Women in Science-programma extra belangrijk vanwege het plaatsen van vrouwen en chemie in het hart van de hedendaagse wetenschap.

De prijsuitreiking zal plaatsvinden op 3 maart 2011 op het hoofdkantoor van UNESCO in Parijs. Elke laureaat ontvangt 100.000 dollar als erkenning voor haar bijdrage aan de wetenschap. Laureaten van de 13e jaarlijkse L’Oréal-UNESCO For Women in Science Awards 2011
Meer dan 1.000 gerenommeerde wetenschappers uit de hele wereld waren betrokken bij de benoeming van de Award-kandidaten, die afkomstig zijn van vijf continenten. De Internationale Award Jury, die bestaat uit 16 vooraanstaande leden van de wetenschappelijke gemeenschap en wordt voorgezeten door Professor Ahmed Zewail, ontvanger van de Nobelprijs voor de Scheikunde in 1999, koos vijf vrouwelijke onderzoekers in de natuurwetenschappen als laureaten voor de Awards in 2011. Hun baanbrekende projecten dragen bij aan het vinden van oplossingen voor grote uitdagingen voor onze planeet.

Professor Zewail verklaarde: ‘Het is een groot genoegen voor mij om voorzitter te zijn van deze jury en dit programma, dat van groot internationaal belang is, te bevorderen. De vrouwelijke wetenschappers uit de hele wereld die de L’Oreal-UNESCO Awards ontvangen maken het mogelijk voor ons om te hopen op een betere toekomst.’

AFRIKA en ARABISCHE STATEN
Professor Faiza AL-KHARAFI
Hoogleraar in de Chemie
Kuwait University, Safat, KOEWEIT
Voor haar onderzoek naar corrosie, een probleem dat van fundamenteel belang is voor de waterzuivering en de olie-industrie.

Faiza Al-Kharafi werd geboren in Koeweit. Zij haalde een Bachelor diploma aan de Am Shams Universiteit in Egypte, voordat zij terugkeerde naar Koeweit om haar Master en Doctoraat diploma te behalen. Zij heeft verschillende onderwijs- en onderzoeksposities ingevuld aan de Kuwait University, waaronder die van eerste vrouwelijke voorzitter van 1993 tot 2002. Het eerste Koeweit-Frankrijk Chemie Symposium werd in 2009 gehouden onder haar supervisie, en momenteel is ze vice-president van de Academy of Sciences of the Developing Countries.

AZIE / PACIFIC
Professor Vivian Wing-Wah YAM
Hoogleraar in de Chemie en Energie
Hongkong University, CHINA
Voor haar onderzoek naar light-emitting materialen en innovatieve manieren voor het vastleggen van zonne-energie.

Vivian Wing-Wah Yam werd geboren in Hongkong, waar zij ook studeerde en haar doctoraat behaalde aan de Universiteit van Hongkong. Na een aantal jaar als hoofd Chemie bij de City Polytechnic van Hongkong, werd zij in 2009 hoogleraar Chemie en Energie aan de Hongkong University. Ze is academicus van de Chinese Academie van Wetenschappen, lid van de Academy of Sciences of the Developing Countries en is bekroond met een Royal Society of Chemistry lectoraat en medaille.

EUROPA
Professor Anne L’HUILLIER
Hoogleraar Atoomfysica
Lund University,  ZWEDEN
Voor haar onderzoek naar de ontwikkeling van de snelste camera, voor het opnemen van evenementen in attoseconden (een miljardste van een miljardste van een seconde).

Anne L’Huillier behaalde haar doctoraat in Natuurwetenschappen in Frankrijk, het land van haar geboorte, aan de Université de Paris VI. Na postdoctoraal onderzoek in Zweden en de Verenigde Staten, bracht ze de jaren 1986-1995 door als onderzoeker bij de Franse Commissie voor Atoomenergie. Vanaf 1997 werd zij hoogleraar Atoomfysica aan de Lund University in Zweden. Ze heeft talrijke onderscheidingen ontvangen, is lid van de American Physical Society en lid van de Swedish Academy of Sciences.

LATIJNS-AMERIKA
Professor Silvia Torres-PEIMBERT
Gepensioneerd hoogleraar, Instituut voor Sterrenkunde, Mexico City University (UNAM), Mexico
Voor haar onderzoek naar de chemische samenstelling van nevels, dat fundamenteel is voor ons begrip van de oorsprong van het heelal.

De Mexicaanse Silvia Torres-Peimbert behaalde haar doctoraat aan de University of California-Berkely in de Verenigde Staten. Hierna werd zij hoogleraar aan de Faculteit der Exacte Wetenschappen en het Instituut voor Sterrenkunde bij UNAM. Nu is zij hoogleraar emeritus en sinds 2009 coördinator van de Lichamelijke, Wiskundige en Technische Wetenschappen aan de universiteit. Ze is lid van de American Astronomical Society, de Academy of Sciences of the Developing Countries en was vicevoorzitter van de International Astronomical Union.

NOORD-AMERIKA
Professor Jillian BANFIELD
Hoogleraar Aarde- en Planeetwetenschappen
Hoogleraar Milieuwetenschappen, Beleid en Management
Hoogleraar Grondstofwetenschappen en Bouwkunde
University of California-Berkely, Verenigde Staten
Voor haar onderzoek naar bacterieel en materiaal gedrag onder extreme omstandigheden, die relevant zijn voor het milieu en de aarde.

Jillian Banfield komt oorspronkelijk uit Australie en haalde haar bachelor en masterdiploma in de Geologie aan de Australian National University. Vervolgens heeft zij een doctoraat afgerond in Aarde en Planeetwetenschappen aan de Johns Hopkins University in de Verenigde Staten. Van 1990-2001 was zij hoogleraar aan de University of Wisconsin-Madison. Sindsdien is zij hoogleraar aan de University of California-Berkely and wetenschapper aan het Lawrence Berkely National Laboratory. Ze is geeerd met tal van prestigieuze prijzen, waaronder een MacArthur beurs, de Dana Medal of the Mineralogical Society of America en een beurs van de John Simon Guggenheim Foundation. Ook werd zij in 2006 gekozen tot de U.S. National Academy of Sciences.

Een baanbrekend programma voor de promotie van vrouwen in de wetenschap.
De afgelopen 13 jaar heeft de L’Oréal Corporate Foundation samen met UNESCO gezocht naar vrouwelijke onderzoekers die, door middel van hun onderzoek, bijgedragen hebben aan het overwinnen van de wereldwijde uitdagingen van morgen. Elk jaar erkent het For Women in Science programma wetenschappelijke successen en stimuleert talent.

Geconfronteerd met mondiale uitdagingen, zoals de versnelling van nieuwe technologieen, de vergrijzing of de bedreiging van de biodiversiteit, blijven L’Oréal en UNESCO ervan overtuigd dat vrouwelijke onderzoekers een grote impact hebben op de samenleving en de fundering kunnen leggen voor de toekomst. L’Oréal en UNESCO willen daarom bijdragen aan de erkenning en de vrouwen te voorzien van middelen om hun inzet voor de wetenschap met energie en passie voort te zetten.

In 13 jaar hebben de L’Oréal-UNESCO Awards 67 laureaten erkend, waarvan twee in 2009 de Nobelprijs ontvingen, en 864 beurzen toegekend aan jonge vrouwelijke wetenschappers uit 93 landen, zodat zij hun onderzoeksprojecten voort kunnen zetten. Als gevolg daarvan is het programma uitgegroeid tot een benchmark van wetenschappelijke kennis op internationale schaal, waaruit de bijdragen van deze wetenschappelijke vrouwen elk jaar onthuld worden.

Over de L’Oréal Foundation
De L’Oréal Foundation, opgericht in 2007, heeft als doel elke dag de wereld tot een betere plek te maken. Dit is gebaseerd op de waarden van de Groep en het versterken en bestendigen van de toezegging van de Groep ten opzichte van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als de tweede grootste zakelijke stichting in Frankrijk met een meerjarig budget van 40 miljoen euro, zet de L’Oréal Foundation zich in voor drie soorten acties: het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek in de fundamentele en humane wetenschappen, ondersteuning van onderwijs en het helpen van mensen die kwetsbaar zijn geworden door een uiterlijke verandering om hun plaats in de maatschappij terug te vinden.

Over UNESCO
Sinds haar oprichting in 1945, heeft UNESCO als missie de wetenschap ten dienste van duurzame ontwikkeling en vrede te bevorderen. UNESCO benadrukt beleid en versterking van de capaciteit in de wetenschap, technologie en innovatie, wetenschappelijk onderwijs, duurzaam beheer van drinkwater en rijkdommen van de oceaan en aarde, de bescherming van de biodiversiteit en ten slotte de klimaatverandering. De organisatie heeft ook een overkoepelende doelstelling om alle vormen van discriminatie uit te bannen en de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bevorderen, vooral in wetenschappelijk onderzoek.

Links:
http://www.loreal.com

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen