MSdagboek wint prestigieuze Spider Award 2010

Array

Het MS-dagboek, een gezamenlijk project van Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en softwarebedrijf Curavista heeft op 9 november 2010 de prestigieuze Spider Award gewonnen. Dit is een prijs van ICTzorg en OIZ (vereniging van organisaties voor ICT in de zorg) voor het meest innovatieve en doelmatige ICT-project in de zorg. Het project is een initiatief van het MS-centrum in het MCL.
Het MS-centrum van het MCL leverde de vakinhoudelijke input voor het MS-dagboek, dat door Curavista is vertaald in een gemakkelijke ICT-toepassing. Verpleegkundig consulent Ytsje Dijkstra van het MCL stond mede aan de wieg van het prijswinnende project. ‘Het is voor ons en voor de MS-patient gemakkelijk. Doordat de patient thuis het dagboek invult, kunnen we op het spreekuur alles zien wat aandacht nodig heeft.’ Een onderdeel van het MSdagboek is het E-consult. Via een beveiligde mailverbinding kunnen patienten hun vragen direct aan het MS-centrum in het MCL voorleggen. Dijkstra verwacht dat het dagboek er op termijn toe kan leiden dat MS-patienten minder vaak voor controle naar het ziekenhuis hoeven komen. Ytsje Dijkstra ervaart dat veel patienten enthousiast zijn over het gebruik van MSdagboek.

De toepassing MSdagboek is gemakkelijk te koppelen met andere ‘dagboeken’ van Curavista. Ytsje Dijkstra: ‘Bij MS-patienten komen nogal eens blaasproblemen voor. We kunnen het MSdagboek gemakkelijk koppelen met het mictiedagboek dat de patient bijhoudt. Dan hebben we met een paar dagen tijd een goed beeld van de plasproblemen en kunnen daar ook weer goed op inspelen.’

Juist de flexibele opzet van MSdagboek was voor de jury reden om de prijs toe te kennen. ‘Het is zo ontworpen dat ook andere ziekenhuizen er gemakkelijk mee kunnen werken,’ aldus projectleider Esther van Noort van Curavista. ‘Het is ook gemakkelijk te koppelen aan andere toepassingen. De samenwerking met het MCL was heel plezierig. De medische inbreng van het MCL en onze technische inbreng hebben er samen iets moois van gemaakt. Het MSdagboek is nu al in gebruik in ziekenhuizen in Alkmaar en Gouda, binnenkort ook in Breda en meer ziekenhuizen hebben belangstelling getoond.’

Curavista richt zich op het bevorderen van de interactie tussen patient en behandelaar. Doel daarbij is de patient een actieve rol en verantwoordelijkheid te geven bij de behandeling. Door het verbeteren van de kennis over de aandoening, de factoren die de aandoening beïnvloeden en door inzicht te geven in de effecten die de behandeling bij hen individueel sorteert.

Het multidisciplinaire MS-centrum in het MCL streeft naar een grondige diagnose en waar mogelijk behandeling. Het nieuwe centrum ondersteunt en begeleidt de patient ook in het ziekteproces. Het team van het MS-centrum bestaat uit een neuroloog, verpleegkundig consulent, verpleegkundig specialist io, maatschappelijk werker, neuropsycholoog en een revalidatiearts. Daarnaast kan het MS-centrum een beroep doen op andere specialismen binnen het MCL.

Bron: MCL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen