Publicatie: Kopstukken van de VU, 1980-2010

Array

Van zegels, plaquettes en borstbeelden naar neo-expressionistische portretten
Ter gelegenheid van het 130-jarig bestaan van de Vrije Universiteit is de publicatie Kopstukken van de VU 1880-2010 verschenen. Dit portrettenboek geeft een goed beeld van prominente hoogleraren en bestuurders die in de loop van 130 jaar zijn ingezet om de idealen van de universiteit gestalte te geven.
De publicatie vestigt vooral de aandacht op de collectie portretten van VU-hoogleraren en bestuurders. De portretten behoren immers tot het rijke academische en culturele erfgoed van de universiteit. Het boek betekent ook een waardevolle aanvulling op de tot dusver verschenen boeken over de collecties hooglerarenportretten van de Nederlandse universiteiten. De VU heeft in de loop van haar bestaan een fraaie collectie hooglerarenportretten opgebouwd. Ze plaatste zich daarmee in een lange academische traditie, waarin een portrettengalerij van geleerden de senaatskamer van een universiteit siert.

De portretten weerspiegelen globaal de geschiedenis van de opbouw van de faculteiten op de VU. Ze laten tegelijkertijd zien dat nieuwe stijlen in de schilderkunst zijn opgenomen en geïntegreerd in de portretten. Hierdoor is chronologisch de ontwikkeling te zien van het traditionele klassieke hooglerarenportret naar de neo-expressionistische portretten uit het eerste decennium van de 21ste eeuw.

Recente artikelen