Vrouwen doorbreken zelf stilte rond huiselijk geweld

Array

De Nederlandse samenleving kent vele taboes. Een daarvan is het stilzwijgen van huiselijk geweld. En dat terwijl 45% van alle vrouwen en mannen tussen de achttien en zeventien jaar ooit slachtoffer is geweest van huiselijk geweld, als kind, als partner of ouder. In 2008 werden 63 841 incidenten van huiselijk geweld gemeld, waarschijnlijk slechts een tiende van het werkelijke aantal. Slachtoffers zijn vaak vrouwen en kinderen. De Nederlandse Vrouwen Raad wil de bespreekbaarheid van huiselijk geweld bevorderen en is in 2009 gestart met het project “Doorbreek Huiselijk Geweld – Praat erover”. Op 25 november sluit zij het project samen met de Provinciale Vrouwenraad Noord-Brabant af met een landelijk symposium.

Het afgelopen jaar hebben vrouwenorganisaties uit vier provincies – Overijssel, Limburg, Noord-Brabant en Zeeland -  meer dan 30 gespreksbijeenkomsten georganiseerd om huiselijk geweld bespreekbaar te maken. Ongeveer 2000 vrouwen hebben daaraan deel genomen. Doel van de bijeenkomsten: de stilte doorbreken. “Als er voorlichting was geweest over huiselijk geweld, had ik misschien eerder aan de bel getrokken”, vertelt een vrouw uit het project die zelf huiselijk geweld heeft meegemaakt.

Iedereen weet het, niemand zegt wat

Huiselijk geweld komt in alle lagen van de bevolking voor en binnen alle culturen. Marjan Groefsema, projectleider van de Nederlandse Vrouwen Raad (NVR), blijft getroffen over de stilte rondom dit thema: “Veel vrouwen in Nederland weten wel dat huiselijk geweld een groot maatschappelijk probleem is, maar vrijwel niemand heeft daar in haar eigen omgeving ooit een gesprek over gevoerd.”

Dan barsten de verhalen los
Tijdens de gespreksbijeenkomsten die de provinciale vrouwenraden hebben georganiseerd duurde het altijd even voordat vrouwen beseften dat zij meer verhalen over huiselijk geweld in eigen omgeving kennen dan ze in eerste instantie dachten. En lang niet altijd waren ze ervan overtuigd dat het zinvol is wat ze doen, bekent Roelie Briggeman van het Overijsselse Vrouwenplatform Carree: “Soms zakt de moed je wel in de schoenen, want hoeveel vrouwen helpen we hier nou eigenlijk mee?” Charlotte van Dijk van de Limburgse Vrouwenraad voegt daar echter aan toe: “Wat mij opviel is dat de vrouwen veel voor elkaar kunnen betekenen. Door elkaar te informeren en naar elkaar te luisteren helpen zij elkaar enorm.” Inmiddels hebben vrouwen ook op huiskamerniveau bijeenkomsten georganiseerd. Om kennis uit te wisselen  over manieren om een vrouw te helpen die thuis in een gewelddadige relatie zit.

Landelijk Symposium

Op donderdag 25 november 2010 sluit de NVR het project met een landelijk symposium in Den Bosch af. Wij verwachten honderden vrouwen uit heel Nederland die met elkaar over huiselijk geweld in gesprek gaan en ‘best practices’ uitwisselen. Adelheid Roosen zal op deze dag als ambassadeur van de vrouwenopvang optreden. Staatssecretaris van Jusititie Fred Teeven spreekt over de inspanningen van de overheid om huiselijk geweld tegen te gaan en neemt een boek met kindertekeningen over huiselijk geweld in ontvangst. Er zijn workshops, auteurs lezen uit hun werk, ervaringsdeskundigen berichten en er is ruimte om te netwerken. Het symposium is nadrukkelijk voor vrouwenorganisaties en een groot publiek van individuele vrouwen en mannen die geïnteresseerd zijn. Daarnaast is het programma ook voor professionals interessant.

Bron: Nederlandse Vrouwenraad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen