Anderhalverlijnscentra met jeugdarts en ouderenarts

De vorige week stond op deze site een bericht met de kop ‘Anderhalfde lijn is hot in Nederland en Engeland’ (Surf hiervoor ook naar www.unitzorginnovaties.nl en klik door op nieuwsbrieven) met daarin zes opties voor anderhalfdelijnszorg. Daarop reageerde Herman Linzel, die oud-huisarts is en samen met andere vooraanstaande personen de WMO-raad vormt van de Gemeente Almere. Hij mailde: ‘In het convenant dat gemeente en AGIS afsluiten wordt de WMO-raad eerst geraadpleegd voordat er met de aanbieders wordt gesproken. En over de uiteindelijke afspraken met zorgaanbieders worden wij vervolgens weer om advies gevraagd.

Met het Flevoziekenhuis is de Zorggroep Almere in gesprek over de ontwikkeling van de ‘anderhalverlijnscentra’. De WMO-raad denkt bij de uitbreiding van de gezondheidszorg in de wijk aan de aanvulling van het medisch team met de jeugdarts van 0-19 jaar en de specialist ouderengeneeskunde. Dat is zinvoller dan het verplaatsen van specialisten vanuit het ziekenhuis naar de wijk.’ Tot zover deze ingezonden mail.

Op 15 december start de Julius masterclass Geïntegreerde eerstelijn. De masterclass bestaat uit dertien colleges, alle op de woensdag, van 15.00-19.00 uur. De laatste jaren ondergaat de geïntegreerde eerstelijnszorg grote veranderingen. Verschillende initiatiefrijke en innovatieve zorgverleners ontwikkelen aansprekende zorgprogramma’s, zetten zorggroepen op, vormen multidisciplinaire samenwerkingsverbanden, etc. Veel van de kwalitatief goede zorg in de eerste lijn wordt door individuele zorgaanbieders zelf afgehandeld.

De belangrijkste ontwikkelingen vinden echter plaats binnen de multidisciplinaire zorg. Daarbij is de samenhang tussen de geïntegreerde eerstelijnszorg en andere (deels private) zorgterreinen, zoals de wijkverpleging, de ouderenzorg, verpleeghuiszorg en tweedelijnszorg van groot belang. Ook de ontwikkeling van de hierboven genoemde anderhalfde lijn komt aan de orde. Wilt u aan deze Masterclass deelnemen? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl en klik door op ‘Masterclasses’. Fris uw eigen kennis op en deel uw ervaringen met ervaren docenten en collega’s uit andere delen van het land.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen