GGZ introduceert zorgpaden op verkeerde manier

Array

‘De Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) introduceert zorgpaden zonder dat nog variatie per patient mogelijk is. Wij noemen ze ‘wasstraten’: alles is geautomatiseerd, elke klant krijgt dezelfde wasbeurt en de professionele bezieling is verdwenen.’ Woorden van deze strekking spraken artsen in opleiding tot verslavingsarts op 9 november tijdens een drie uur durend college van prof.dr. Guus Schrijvers over verslaving, bekostiging en zorginnovatie. Zij volgen op vele dinsdagen gedurende twee jaar deze opleiding die vanuit de Universiteit Nijmegen wordt opgezet.

De reactie van Schrijvers op de wasstraten-opmerkingen van de cursisten was de volgende. Kenmerkend van zorgpaden is de variantie analyse. Daarbij wordt steeds gekeken of de doorstroomtijden  te ruim of te krap zijn. Bijstelling van die tijden vindt daarna op basis van deze variantie analyse plaats. Er ontstaat hierdoor bij professionals en managers een lerende organisatie van continue verbetering van de zorgpaden. Indien de GGz zorgpaden hanteert als een zielloze wasstraat met gefixeerde tijdsnormen, dan trapt zij in de valkuil van de verschrikkelijke stopwatchverpleegkundigen in de thuiszorg en de uurtje-factuurtjes mentaliteit  bij sommige arbodiensten. Tot zover dit bericht.

De variantie analyse komt uitvoerig aan bod in het nieuwe boek met de titel ‘Het Zorgpadenboek: voorbeelden van goede ziekenhuiszorg’. Het komt uit onder de redactie van Nicolette Huiskes en Schrijvers. Het eerste exemplaar verschijnt op 28 januari 2011 tijdens het vijfde jaarlijkse congres over Zorgpaden in Ziekenhuizen. Wilt u naar dit congres? Wilt u in één dag weten welke zorgpaden in ziekenhuizen beschikbaar zijn en hoe zij functioneren? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘aankomende congressen’, lees de uitvoerige brochure, meld u aan, leer nieuwe zorgpaden kennen en deel uw kennis en ervaringen met collega’s uit andere delen van het land.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen