Wordt het BSN-nummer straks vervangen door biometrisch ID?

Array

Binnen nu en vijf jaar zullen biometrische eigenschappen zoals vingerafdrukken, irisscans en andere biometrische kenmerken steeds vaker gebruikt worden in het dagelijks leven van mensen. Nu worden die gegevens vooral ingezet om terroristen op te sporen of boeven te vangen, straks kunnen consumenten ermee betalen, hun eigen huis binnenkomen of zonder paspoort reizen.   Dit toekomstbeeld schetst het Nederlandse bedrijf WCC Smart Search & Match tijdens het internationale congres ID World in Milaan, dat op 16 november van start gaat, en op de conferentie Identity Next in Den Haag op 8 december. WCC werkt zelf mee aan die ontwikkeling door het gebruik van biometrische eigenschappen zo eenvoudig, goed en goedkoop mogelijk te maken. Het bedrijf levert software zoals de database en zoekmachine ELISE, die onder meer gebruikt wordt door politie, grensbewaking en het Ministerie van Justitie, en die in staat is de best passende match te vinden.     

Volgens CEO Peter Went van WCC worden burgers sinds 11 september steeds vaker geconfronteerd met biometrie. Wie naar Amerika reist moet bijvoorbeeld zijn vingerafdrukken laten scannen. India lanceerde onlangs het nationale UIDAI programma om zijn 1,2 miljard inwoners met behulp van vingerafdrukken, irisscans en gezichtsherkenning een biometrisch ID-nummer te geven. Daarmee kunnen ze een uitkering, voedselbonnen of gezondheidszorg verkrijgen, iets wat ze nu ontberen omdat ze geen identiteit hebben. Dit soort projecten zorgt voor een omslag in het denken van mensen. Het taboe verdwijnt. Het gemak wordt steeds belangrijker en de privacydiscussie schuift daardoor naar de achtergrond.” zegt Went.

Nieuwe software en databases, zoals ELISE, maken biometrie toepasbaar in het dagelijks leven. Dat vraagt echter ook om een nieuwe aanpak. Vroeger werden eigenschappen als vingerafdrukken, DNA en gezichten in aparte databases bewaard. Die waren slecht toegankelijk en duur in gebruik. Om die databases toegankelijker te maken werd software ontwikkeld om deze databases aan elkaar te linken, waardoor ze zich “gedroegen” als één database. WCC levert met ELISE nu derde generatie software, waarbij de persoon centraal staat en alle informatie rondom die persoon wordt verzameld in één record. Dat zorgt ervoor dat het gebruik van biometrie eenvoudiger, beter toepasbaar en betaalbaarder wordt. Went: ,,Wij zorgen ervoor dat het gebruik van biometrie toegankelijk wordt om op zo’n grote schaal toegepast te kunnen worden zodat het publiek zijn sleutelbossen en pasjes inlevert en roept: waar kan ik mijn vingerafdruk achterlaten?

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen