Verpleeghuis neemt te snel op

Stel u voor: een Alzheimer patiente staat vier maanden op de wachtlijst voor permanente opname in een specifiek verpleeghuis. Dan belt een opname-verpleegkundige van het verpleeghuis op: of mevrouw morgen wil komen. Er is plaats. De mantelzorger en de patiente protesteren. Want het gaat nu redelijk. Ze houden het nog wel vol. Verpleegkundige C dringt aan: als u nu niet komt, heb ik voorlopig geen plek voor u. Patiente en mantelzorger gaan zuchtend akkoord. De volgende dag  neemt de patiente haar intrek in het verpleeghuis.

Dat de verpleegkundige zo handelt, komt door een verkeerde financiele prikkel. Want het verpleeghuis wordt afgerekend op een 100% bezettingsgraad. Indien na het overlijden van bewoners bedden leeg staan, lijdt een verpleeghuis verliezen. Dus is het economische noodzaak om zo snel mogelijk een nieuwe bewoner te plaatsen. De prikkel is ten eerste verkeerd omdat het de zorg dehumaniseert: een verpleeghuis is er voor de patient en de patient is er niet voor het verpleeghuis.

Ten tweede is de prikkel ‘penny wise, pound foolish’. Als mantelzorger en patiente aangeven de overgang naar een verpleeghuis te willen, dan is die wens voor de samenleving goedkoper dan een start van een intramurale opname. Wat moet gebeuren is het loslaten van de 100% bezettingsgraad regel. Ten derde  is een zorgpad nodig, waarin de daadwerkelijke overgang van thuis naar een verpleeghuis wordt beschreven, termijn zijn opgenomen voor bedenktijd van patient en mantelzorger en shared decision making vorm krijgt.

Woorden van deze strekking sprak Guus Schrijvers tijdens het TOPAZ symposium te Noordwijk op 11 november. Zie ook het bericht hierboven. De Power Point presentatie bij zijn lezing heet ‘Zorgpaden en het nieuwe bekostigingsysteem voor chronisch zieken’. U treft deze aan op www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘publicaties’. Tot zover dit bericht.

Het Zorgpadenboek: voorbeelden van goede ziekenhuiszorg’ komt uit onder de redactie van Nicolette Huiskes en ondergetekende. Het eerste exemplaar verschijnt op 28 januari 2011 tijdens het vijfde jaarlijkse congres over Zorgpaden in Ziekenhuizen. Wilt u naar dit congres? Wilt u in één dag weten welke zorgpaden in Ziekenhuizen beschikbaar zijn en hoe zij functioneren? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘aankomende congressen’, lees de uitvoerige brochure, meld u aan, leer nieuwe zorgpaden kennen en deel uw kennis en ervaringen met collega’s uit andere delen van het land.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen