“Vijf voor twaalf” voor tandzorg jongeren

Array

Per 1 januari 2011 is één van de bezuinigingsmaatregelen van het nieuwe kabinet een feit: tandartskosten voor 18-22 jarigen worden vanaf dat moment niet langer gedekt door de basisverzekering. Tandartszorg zit nu voor jongeren tot 22 jaar nog in de basisverzekering. Vanaf die leeftijd was een aanvullende verzekering nodig. Met ingang van 1 januari verandert dit; met de nieuwe wet is een extra tandartsverzekering al nodig vanaf 18 jaar.

Specialisten en tandheelkundigen vrezen voor de gevolgen van deze maatregel, aangezien jongeren naar verwachting vanwege de financiele impact een bezoek aan de tandarts zo lang mogelijk zullen uit- of zelfs afstellen. Het achterwege laten van het tandartsbezoek kan een verslechterend gebit tot gevolg hebben, waardoor jongeren op latere leeftijd letterlijk de rekening gepresenteerd krijgen. Juist op jonge leeftijd speelt preventie van gebitsproblemen een belangrijke rol.CDC Kliniek onderschrijft het belang van een gedegen en regelmatige tandzorg voor iedereen en roept jongeren van 18 t/m 21 jaar dan ook op om voor het eind van het jaar nog een bezoek aan de tandarts of tandspecialist in te plannen en een eventueel behandelplan klaar te hebben. Het serviceteam van CDC Kliniek informeert alle patienten graag over de mogelijkheden voor ziektekostenvergoedingen en belastingaftrek.

Rob en Eric Dral, oprichters van CDC Kliniek, de grootste zelfstandige kliniek voor tandzorg in Nederland, benadrukken het gevaar van de vernieuwde wetgeving: “Een dergelijke regulering heeft tot gevolg dat mensen hun tandartsenbezoek uitstellen. Momenteel zijn er al ruim 1 miljoen Nederlanders die al meer dan 10 jaar niet naar de tandarts zijn geweest. Veel van deze patienten komen bij ons in de stoel terecht, omdat hun gebit zwaar verwaarloosd is, met alle gevolgen van dien. En dit heeft niet alleen effect op hun gezondheid, maar ook op hun sociaal welzijn. Veel mensen met een slecht onderhouden gebit schamen zich en raken zelfs in een aantal gevallen in een sociaal isolement.”

Bron: CDC Kliniek

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen