Nationale dag tegen misbruik woord kanker

Array

Als eerbetoon aan actievoerster Richelle Laurijsen roept Stichting RiLaX 21 november uit tot nationale dag tegen misbruik van het woord kanker. Eind oktober 2009 startte de dan ernstig zieke Richelle Laurijsen (16) uit Harderwijk de actie “kanker verziekt je taal!!”. De actie (met gelijknamige website) overstijgt haar verwachtingen en wordt een landelijk succes. Slechts drie weken na de start van de actie, op 21 november, overlijdt Richelle aan de gevolgen van kanker.

Op de nieuwe nationale dag zal door middel van radiospotjes opgeroepen worden te stoppen met het misbruik van het woord kanker. Ook zal de Stichting RiLaX die dag voor een groot publiek zichtbaar promotie maken met de actieleus “kanker verziekt je taal!!”.

Kankerpatienten, ex-kankerpatienten en hun omgeving storen zich ontzettend aan het schelden en vloeken met het woord kanker. Het was Richelle’s grote wens het gebruik van het woord kanker als scheldwoord, of zelfs modewoord om iets fijns uit te drukken, te laten verdwijnen. Reden genoeg voor de ouders van Richelle om de actie vanuit de stichting RiLaX voort te zetten.

De stichting richt zich voornamelijk op jongeren en streeft naar bewustwording. De focus lag daarbij eerst op scholen, maar het accent is nu verlegd naar de sport; daarbij is RiLaX voornemens zich in eerste instantie te richten op voetbal, waar het woord kanker nog regelmatig op en om de velden te horen is. Met promotiemateriaal zoals t-shirts, posters, stickers en speciaal op voetbal gerichte fansjaals, die via de website te verkrijgen zijn, wordt aandacht gevraagd voor de actie.

Op 19 november zal het Groevenbeekcollege te Ermelo, de school waar Richelle haar actie startte, een herdenkingsbijeenkomst houden.

Stichting RiLaX

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen