Zelfonderzoek is heilzaam voor jongeren met chronisch vermoeidheidssyndroom

Jongeren met chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) kunnen baat hebben bij zelfonderzoek. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van filosoof Stefan van Geelen van het UMC Utrecht. Hij promoveert vandaag aan de Universiteit Utrecht.

Van Geelen vergeleek de resultaten van 42 jongeren met CVS, met 37 jeugdreumapatienten en 25 gezonde jongeren. Hij stelde deze jongeren drie vragen. Welke gebeurtenissen in het verleden waren belangrijk voor je? Wat is nu belangrijk voor je? Wat verwacht je dat in de toekomst belangrijk voor je zal zijn? De verhalen die hieruit volgden knipte Van Geelen samen met de jongeren zelf op in losse zinnen. Hij vroeg vervolgens de jongeren om gevoelens toe te kennen aan deze zinnen.

Jongeren met CVS blijken vaker ervaringen van eenzaamheid, machteloosheid en onvervuld verlangen te beschrijven. Daarentegen beschrijven ze minder vaak ervaringen van autonomie en succes. Ze verschillen hierin sterk van gezonde leeftijdsgenoten en van patienten met jeugdreuma.

Op basis van deze resultaten startte Van Geelen een begeleidingsprogramma voor patienten met CVS waarin zelfonderzoek centraal staat. Hij verdeelde de jongeren met CVS in twee groepen die zes of twaalf sessies ontvingen. De verhalen die jongeren met CVS over zichzelf vertellen blijken in positieve zin te veranderen door het zelfonderzoek. Jongeren die twaalf sessies meemaakten veranderden meer dan jongeren die zes sessies ondergingen. Dankzij het zelfonderzoek veranderde niet alleen de zelfervaring van de jongeren met CVS, ook de vermoeidheidsklachten namen af.

Van Geelen concludeert dat deze ‘zelfconfrontatie-methode’ goed bruikbaar is bij de behandeling van chronisch vermoeide jongeren. De normale medische benadering van CVS, waarbij lichaam en geest vaak nog als gescheiden worden gezien, voldoet volgens Van Geelen niet bij de aanpak van het syndroom. “De zelfconfrontatie-methode richt zich niet op de symptomen van de aandoening, maar maakt wel zeer gerichte therapie mogelijk. De methode brengt namelijk kanten van de aandoening naar voren die jongeren zelf het belangrijkst vinden.”

Voor de vermoeidheidsklachten van patienten met het chronisch vermoeidheidssyndroom bestaat geen algemeen geaccepteerde medische verklaring. Op basis van zijn onderzoek durft Van Geelen ook geen verklaring te geven. “Wel zie ik dat bij jongeren met CVS een fundamentele verandering van de zelfervaring lijkt te zijn opgetreden. Die zelfervaring is altijd zowel lichamelijk, emotioneel als relationeel van aard.”

Stefan van Geelen voerde zijn onderzoek uit bij het UMC Utrecht, hij werkte nauw samen met orthopedagoog Coralie Fuchs. NWO financierde het onderzoek.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Zelfonderzoek is heilzaam voor jongeren met chronisch vermoeidheidssyndroom"

  1. Volgens Dr. Sarno is CVS een manifestatie van TMS(Tension Myositis Syndrome). TMS klachten worden door de hersenen gegenereerd zodat bedreigende gevoelens als woede en angst in het onderbewuste niet naar boven komen. Door juist wel over deze zaken na te denken en te spreken verliest het TMS syndroom zijn bestaansrecht, waardoor de klacht afneemt.
    In The Mindbody Prescription, schrijft John Sarno: “This disorder continues to mystify a medical community that can neither define it nor identify its cause. Fatigue, nonspecific aches and pains, chronic infection and failure to find laboratory or physical signs pathognomonic of the disorder leave medicine frustrated and impotent…When patients confront the unconscious feelings responsible for their symptoms, the symptoms disappear.”

    Door simpelweg dit boek te lezen ben ik van mijn RSI afgekomen.

    Voor meer info over TMS:
    http://www.rsi-backpain.co.uk/index.html

Comments are closed.

Recente artikelen