OM eist 12 maanden gevangenisstraf voorwaardelijk inzake Jomanda

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in hoger beroep 12 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geeist tegen Jomanda vanwege de dood van Sylvia Millecam in augustus 2001. Tegen de andere twee verdachten, te weten twee artsen, heeft het OM respectievelijk 8 en 4 maanden gevangenisstraf geeist, ook geheel voorwaardelijk.

Het OM is van mening dat ten aanzien van alle drie verdachten onder andere bewezen kan worden de benadeling van de gezondheid en het in hulpeloze toestand brengen en laten van Millecam met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. Gezien de langdurige en intensieve betrokkenheid van Jomanda, ook in de periode mei – november 2000, in welke periode er nog kans op genezing was, wordt aan Jomanda ook de dood van Millecam toegerekend.

De strafeis van Jomanda valt om die reden hoger uit, maar ook omdat zij de langste periode contacten heeft onderhouden met Millecam en daarmee de grootste invloed op haar heeft uitgeoefend.

Bij de strafmaat heeft het OM onder meer rekening gehouden met het feit dat borstkanker bij een ontdekking in een vroeg stadium goed te behandelen is. Doordat de borstkanker bij Millecam op geen enkel moment regulier is behandeld, zijn de kankercellen voortgewoekerd en uitgezaaid over haar hele lichaam. Volgens het OM valt het de verdachten aan te rekenen dat zij op geen enkele wijze aan hun zorgplicht hebben voldaan. Daarnaast hebben zij geen einde gemaakt aan de voor hen zichtbare lijdensweg die Millecam doormaakte.

De rechtbank Amsterdam sprak Jomanda op 12 juni 2009 vrij. De rechtbank vond wel dat Jomanda haar zorgplicht jegens Millecam had geschonden, maar oordeelde dat zij geen overwegende invloed op Millecam had. De rechtbank verklaarde wel bewezen dat de twee artsen de gezondheid van Sylvia Millecam opzettelijk hebben benadeeld. De rechtbank legde de artsen echter geen straf op omdat de zaak al acht jaar oud is, omdat beide artsen veel publiciteit hebben moeten doormaken, en omdat het medisch tuchtcollege zich al uitvoerig met de zaak heeft bemoeid, waarbij sancties zijn opgelegd.

Het OM ging in hoger beroep in alle drie de zaken. Het hoger beroep van het OM ziet op de algehele vrijspraak in de zaak Jomanda en in de andere twee zaken op de vrijspraken voor het in hulpeloze toestand brengen of laten met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. Ook richt het hoger beroep zich in de zaken van de twee artsen tegen de strafmaat.

Bestanden

pbjomanda.pdf (23.31 Kb)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen