Prestigieuze Europese onderzoeksbeurzen voor Peter Carmeliet en Bart De Strooper

Onderzoekers Peter Carmeliet en Bart De Strooper hebben allebei een Advanced Grant van de ERC binnengehaald. De ERC Advanced Grants zijn de meest prestigieuze Europese onderzoeksbeurzen.
Peter Carmeliet van het VIB Vesalius Onderzoekscentrum, K.U.Leuven, krijgt om en bij de 2,5 miljoen euro voor onderzoek naar het stilleggen van de energietoevoer naar bloedvaten. Dat is een fundamenteel nieuwe strategie in de zoektocht naar geneesmiddelen in de strijd tegen kanker. Bart De Strooper van het VIB Departement Ontwikkelings- en Moleculaire Genetica, K.U.Leuven, krijgt 2,5 miljoen voor een nieuwe aanpak van het onderzoek naar de oorzaak van de ziekte van Alzheimer, gebaseerd op verstoring van de expressie van microRNA (miRNA). Dit onderzoek kan de basis vormen voor nieuwe technieken om een diagnose te stellen van deze verwoestende ziekte. Het moet ook leiden tot de identificatie van nieuwe doelwitten voor geneesmiddelen.

ERC Advanced Grants
De zogenaamde Advanced Grants van de ERC (European Research Council, opgericht door de Europese Commissie) zijn bedoeld ter ondersteuning van innovatief onderzoek van onderzoeksleiders die bewezen hebben tot de top in de wereld te behoren. De beurzen worden toegekend via een open competitie, op grond van de academische staat van dienst van de onderzoeker en het baanbrekende gehalte van het onderzoeksvoorstel. De beurs loopt over een periode van vijf jaar. Van zowel Peter Carmeliet als van Bart De Strooper verklaarde het ERC-panel dat ze behoren tot de “absolute wereldtop” in hun vakgebied.

Onderzoek Peter Carmeliet
Bloedvaten voorzien een tumor van energie en voedingsstoffen, die de tumor gebruikt om te kunnen woekeren. Om de groei van bloedvaten uit te lokken, zenden tumoren chemische signalen uit. Huidige kankertherapieen zijn erop gericht om die signalen te onderscheppen, en zo de vorming van nieuwe bloedvaten naar de tumor te blokkeren. Die aanpak heeft echter zijn beperkingen en vertoont vaak ongewenste nevenwerkingen, waardoor een alternatieve aanpak noodzakelijk is.

Peter Carmeliet wil de ERC-beurs gebruiken om een nieuwe strategie uit te werken. Door beter inzicht te krijgen in de energievoorziening van bloedvaten, hoopt hij manieren te vinden om het metabolisme van bloedvaten stil te kunnen leggen. Op die manier reageren de bloedvaten niet langer op de signalen uitgezonden door de tumor, waardoor deze wordt uitgehongerd.

Onderzoek Bart De Strooper
De laatste jaren is er heel wat onderzoek verricht om de oorzaken van de genetisch overerfbare vormen van de ziekte van Alzheimer op te sporen. Echter, deze erfelijke varianten vormen een kleine fractie van alle gevallen van de ziekte. De moleculaire basis van de meest voorkomende, niet overerfbare vormen van alzheimer blijft nog grotendeels onopgelost.

Bart De Strooper wil de ERC-beurs gebruiken om het belang van microRNA (miRNA) in het ontstaan van de veel voorkomende vormen van deze ziekte te onderzoeken. miRNA’s zijn korte stukjes nucleotiden, die de expressie van boodschapper-RNA (mRNA) op verschillende manieren kunnen beïnvloeden. Eerste studies hebben aangetoond de vorming van deze miRNA’s ook wijzigt bij de ziekte van Alzheimer.

De Strooper wil de specifieke miRNA’s identificeren die de expressie van regelen van genen die een rol spelen in het ontstaan van de ziekte, zoals de genen betrokken bij de vorming van ‘amyloid precursor proteïne’ (APP) of bèta-secretase. Dat onderzoek kan de basis vormen voor nieuwe technieken om een diagnose te stellen van deze verwoestende ziekte. Het moet ook leiden tot de identificatie van nieuwe doelwitten voor geneesmiddelen.

Vragen
Aangezien dit onderzoek veel vragen kan oproepen, willen we u vragen te verwijzen naar het e-mailadres dat VIB hiervoor ter beschikking stelt. Iedereen kan met vragen over dit medisch onderzoek terecht op [email protected].

Bron: KU Leuven

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen