Complianceprogramma mededinging goedgekeurd

Array

De Algemene ledenvergadering van ActiZ heeft ingestemd met een branchebreed complianceprogramma voor de verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg en kraamzorg. Dit programma houdt in dat zorgorganisaties de mededingingsregels toepassen en dit borgen in hun bedrijfsvoering. Daartegenover vraagt ActiZ begeleiding en duidelijkheid over de regels van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Het programma schrijft voor dat een zorgorganisatie over een compliancebeleid en een bedrijfscode moet beschikken en de werkzaamheden die bij compliance horen zijn belegd bij een medewerker, een zogenoemde compliance officer. Ook een (self)assessment maakt deel uit van het programma. Verantwoording over uitvoering van het programma vindt plaats via het Jaardocument Maatschappelijke Verantwoording en is daarmee door iedereen te verifieren.  

Vertrouwen en duidelijkheid

Om meer duidelijkheid te krijgen over samenwerking binnen de mededingingsregels, heeft ActiZ met haar leden een complianceprogramma opgesteld. Met invoering van het complianceprogramma wil de branche gezag en vertrouwen opbouwen. Daarmee komt er weer meer ruimte en draagvlak voor ondernemerschap in de zorg zodat de zorgorganisaties kunnen werken aan een gezonde bedrijfsvoering.

Onderdeel in het ActiZ beleid rond compliance is ook het verkrijgen van meer duidelijkheid over de mededingingsregels. Want dat blijft nodig. ActiZ vindt bijvoorbeeld dat de NMa meer duidelijkheid en rechtszekerheid moet bieden over ketenzorg. Zorgorganisaties  willen meer guidance van de NMa en nieuwe regels in de vorm van een groepsvrijstelling voor ketensamenwerkingsovereenkomsten.

Voorbeeld
Een recent onderzoek naar het kartelverbod in de ketenzorg van Frieslab laat zien hoe zorgorganisaties worstelen met de mededingingsregels. Toch blijkt uit dit onderzoek dat het wel mogelijk is voor de NMa om vooraf een samenwerkingsverband te beoordelen. De mededingingsautoriteit heeft voor het onderzoek, bij uitzondering, vooraf een aantal voorbeelden van samenwerking beoordeeld. Samenwerking tussen organisaties is bijvoorbeeld toegestaan om een niet rendabele dienst zoals 24-uurs beschikbaarheid op het platteland betaalbaar te houden.

Risicoprofiel
Knelpunten ontstaan ook door de aard van de organisaties. De VVT branche heeft een hoog risicoprofiel voor mededinging volgens de NMa. Organisaties zijn werkzaam op lokale en regionale markten. Hierdoor hebben ook kleine of middelgrote zorgorganisaties al snel “marktmacht”, zoals dat heet in termen van mededingingsrecht, en lijkt concurrentie te verminderen. Daarnaast vragen zorginkopers zoals gemeenten en zorgverzekeraars dat zorgaanbieders samenwerken met andere zorgaanbieders in het kader van ketensamenwerking; ook als het een concurrent betreft. Dat ontslaat de zorgorganisaties niet van de plicht om zich aan de mededingingswet te houden, waardoor zij in een spagaat tussen keten en kartel komen.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen