Online COPD-test groot succes

Array

De test op de website van het Astma Fonds waarmee mensen zelf kunnen kijken of ze risico lopen op de longziekte COPD is een groot succes. 86.000 mensen hebben de afgelopen tweeenhalve week de test gedaan, zo liet het Astma Fonds donderdag weten. Met name mensen boven de veertig hebben een verhoogde kans op de ongeneeslijke longziekte. COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) komt in Nederland voor bij ongeveer 320.000 mensen. Daarnaast zijn er naar schatting nog eens 300.000 mensen met een groot risico op COPD.

Run op COPD risicotest Astma Fonds
86.000 mensen hebben op internet de test van het Astma Fonds gedaan, waarmee ze zien of ze risico lopen op de longziekte COPD. Astma Fonds directeur Michael Rutgers: ‘Er is een run op de test en dat is maar goed ook. COPD moet je zo vroeg mogelijk opsporen. Met de test weet je meteen of je risico loopt. Zo kun je gezondheidswinst halen en actief blijven.’

COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) is een ongeneeslijke longziekte, die kan leiden tot ziekenhuisopnames en werkloosheid. Mensen van 40 jaar en ouder, die regelmatig hoesten en benauwd zijn, behoren tot de risicogroep. Vooral als zij roken of jarenlang (mee)gerookt hebben. In Nederland hebben 320.000 mensen de diagnose COPD. Daarnaast zijn er naar schatting nog eens zo’n 300.000 mensen met een groot risico op COPD. “Zonder dat zij dit zelf weten”, zegt Rutgers. “Mensen raken vaak gewend aan hun klachten, ze lopen er te lang mee door. Terwijl het juist zo belangrijk is om er op tijd bij te zijn. Daarmee zou je erger kunnen voorkomen.”

10 vragen op internet
Sinds 1 november roept het Astma Fonds mensen op om gratis de COPD risicotest in te vullen. Inmiddels deden 86.000 mensen dat. De test is ontwikkeld door prof. dr. Onno van Schayck, CAPHRI – Maastricht Universiteit Medisch Centrum. De COPD risicotest bestaat uit 10 vragen en is te vinden op www.astmafonds.nl.

Rutgers legt uit: “Bij een hoog risico krijgen mensen het advies naar hun huisarts te gaan. Als COPD op tijd ontdekt wordt, zou je kunnen voorkomen dat de longen in een snel tempo achteruitgaan. Zo kunnen we enorme gezondheidswinst behalen. En kunnen hopelijk meer mensen met COPD langer aan het werk blijven.”
Onlangs bleek uit cijfers van onderzoeksinstituut NIVEL dat veel mensen met COPD door hun ziekte werkloos raken: 42% van hen heeft een baan, tegenover 71% van de beroepsbevolking. COPD is op dit moment de vijfde oorzaak van verzuim onder de Nederlandse werkzame bevolking. Deze week bleek bovendien dat COPD-patienten meer te lijden hebben van hun klachten dan gedacht: na een aanval slapen ze slechter, net als bewegen en zelfs aankleden.

Wat is COPD?
COPD is een ernstige longziekte, waarbij ademen steeds moeilijker wordt. De schade aan de longen is onherstelbaar en de longen gaan steeds verder achteruit. De trap oplopen voelt als het beklimmen van een berg. Dagelijkse dingen zoals aankleden of douchen kosten steeds meer inspanning. Mensen met COPD kunnen uiteindelijk afhankelijk worden van extra zuurstof en aan hun ziekte overlijden. Mensen van 40 jaar en ouder, die regelmatig hoesten en benauwd zijn behoren tot de risicogroep, vooral als zij roken of jarenlang (mee)gerookt hebben.

Bron: Astma Fonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen