Twijfels over het effect van de griepprik

Is het griepvaccin eigenlijk wel effectief? Tv-programma Zembla houdt deze vraag voor aan griepdeskundigen en stuit daarbij op veel twijfels. In de uitzending van zaterdagavond 20 november is ook de mening gepeild van griepgoeroe Ab Osterhaus van het Erasmus MC.

Ernstige gevolgen
De afgelopen weken hebben miljoenen Nederlanders een griepprik gekregen. Volgens het RIVM, dat verantwoordelijk is voor de vaccinatiecampagne, beschermt de prik tegen de ernstige gevolgen van influenza. Maar klopt dat wel? Griepdeskundigen uiten daarover in Zembla hun twijfels.

Werkt niet
De uitzending heeft als veelzeggende titel ‘De overbodige griepprik’. Een van de criticasters die aan het woord komt, is hoogleraar innovatie en medische biotechnologie Schellekens. Over de studies naar het effect van griepvaccinatie zegt hij: “De studies bleken zo slecht uitgevoerd dat ze nauwelijks bruikbaar zijn. En van die studies die wel bruikbaar waren, luidt de conclusie dat het vaccin eigenlijk niet werkt.”

Gewaarschuwd
Onder de voorstanders van griepvaccinatie bevindt zich Ab Osterhaus. De viroloog is hoogleraar aan het Erasmus MC en lid van de Gezondheidsraad. Osterhaus heeft meermalen gewaarschuwd voor het uitbreken van een grieppandemie en zet in de uitzending nogmaals zijn visie uiteen.

De aflevering van Zembla was zaterdagavond om 22.35 uur te zien bij de VARA, op Nederland 2.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen