Geen onrechtmatig gedrag CZ tegen noordelijke ziekenhuizen

Array

Zorgverzekeraar CZ in Tilburg heeft niet verkeerd gehandeld door op haar website te vermelden, dat zij met het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen geen contracten sluit voor borstkankerzorg. Ook mag CZ blijven bekend maken, dat zij het Scheper Ziekenhuis in Emmen indeelt in de categorie ‘kan beter’. Dat is de uitkomst van het kort geding, dat de twee ziekenhuizen tegen CZ hadden aangespannen.

De voorzieningenrechter oordeelt dat zorgverzekeraars met de komst van de zorgverzekeringswet meer beleid- en beslisvrijheid hebben gekregen en dat zij op basis van eigen criteria de beste zorgaanbieders mogen contracteren. CZ heeft op grond van deskundigenrapporten mogen besluiten een verband te leggen tussen het aantal uitgevoerde operaties en de kwaliteit van zorg op het gebied van borstkanker. Het kan wel zijn, dat er ook deskundigenrapporten zijn, die dat verband niet of minder leggen. Maar dat maakt het gedrag van CZ nog niet onrechtmatig, omdat CZ op dit punt een aanzienlijke keuzevrijheid heeft.

CZ heeft in haar publiciteit na een eerder kort geding voldoende nuancering aangebracht. Zij heeft voldoende duidelijk naar voren gebracht, dat haar opvattingen over beide ziekenhuizen niet betekenen, dat de zorg in die ziekenhuizen slecht is. In een eerder kort geding was het CZ nog verboden om al voor 15 oktober j.l. een lijst van ziekenhuizen, verdeeld over vier categorieen te publiceren.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen