Meer HIV-infecties onder homomannen dan ooit

Het aantal nieuwe hiv-besmettingen bij homoseksuele mannen is tussen 1 juni 2009 en 1 juni 2010 fors gestegen. In totaal zijn er 1200 nieuwe HIV-infecties geregistreerd, waarvan er 850 zijn gevonden bij homoseksuele mannen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting HIV Monitoring (SHM), die morgen worden gepresenteerd tijdens de Nederlandse Conferentie over de pathogenese, preventie en behandeling van HIV.

Het aantal nieuwe infecties bij homoseksuele mannen is meer dan tijdens de piek aan het begin van de jaren tachtig. Toen was er sprake van naar schatting 800 nieuwe diagnoses per jaar. Frank de Wolf, directeur van de Stichting HIV Monitoring: “Ik schrik ervan dat het aantal nieuwe infecties per jaar onder homoseksuele mannen nu hoger is dan bij het begin van de epidemie.” Hij stelt ook dat er nog steeds veel aandacht nodig is voor preventie om de alsmaar verdergaande epidemie te kunnen beheersen.

Uit het monitoringsrapport blijkt ook dat het aantal mensen dat in Nederland leeft met een HIV-infectie blijft groeien. Voor een deel wordt dat verklaard door de toegenomen levensverwachting van mensen met HIV, maar dus ook door het groeiende aantal nieuwe infecties.
Bron: Mednet | Redacteur: Anouk Middelkamp