Slanke vrouwen met het PolyCysteus Ovarium Syndroom screenen op hart- en vaatziekten is niet nodig

Array

VU Medisch Centrum
De meest voorkomende oorzaak van niet zwanger worden is het zogenoemde PolyCysteus Ovarium Syndroom (PCOS) bij vrouwen. Uit eerder onderzoek bleek dat vrouwen met dit syndroom meer kans hebben op diabetes mellitus type II (suikerziekte) en hart- en vaatziekten. Promovendus Iris Ketel, heeft hierin nu onderscheid gemaakt tussen dikkere en slanke vrouwen. Slanke vrouwen met PCOS blijken geen verhoogde kans te hebben op deze ziekten en hoeven volgens Ketel hier dan ook niet standaard op te worden gescreend. Ketel promoveerde vorige week bij VU medisch centrum.

Een op de twaalf vrouwen in de vruchtbare levensfase heeft zwangerschapsproblemen ten gevolge van het PolyCysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Anders dan de naam doet vermoeden gaat het hierbij niet om cystes (holtes gevuld met vocht) maar om eitjes die niet rijpen en niet regelmatig ‘springen’. Hoofddoel van Ketels onderzoek was om de insuline resistentie en vaatfunctie stoornissen, die belangrijke risico factoren zijn voor diabetes mellitus (DM) en hart- en vaatziekten (HVZ), in slanke en dikkere vrouwen met en zonder PCOS te bepalen.

Bevindingen
Er zijn twee belangrijke bevindingen. Ten eerste hebben dikkere vrouwen met PCOS een gestoorde functie van de bloedvaten. Ten tweede zijn deze vrouwen ook insuline resistent, met als gevolg verhoogde bloedsuikerwaardes, ten opzichte van slanke vrouwen. Met andere woorden, slanke vrouwen met PCOS lopen niet meer risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Deze vrouwen hoeven dus niet gescreend te worden op DM en HVZ ten einde hun cardiovasculaire gezondheid te waarborgen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen