Steun collega belangrijk voor functioneren slechthorende

Array

De resultaten van promotieonderzoek van Janneke Nachtegaal suggereren dat slechthorenden met de juiste steun van collega’s en leidinggevenden op het werk mogelijk net zo goed functioneren als niet-slechthorenden. Ook zaken als zijn bij slechthorenden niet groter dan bij andere Nederlanders. Janneke Nachtegaal promoveert op donderdag 25 november bij VUmc.

Slechthorendheid is een veelvoorkomende , die niet alleen regelmatig voorkomt bij ouderen, maar ook bij jongere volwassenen vanaf 18 jaar. Voor het eerst werden in de studie van Nachtegaal de gevolgen van slechthorendheid voor deze groep op grote schaal onderzocht.

Toch zijn de gevolgen van slechthorendheid groot. Hoorproblemen blijken gerelateerd te zijn aan een minder goed . Zo hebben volwassenen met hoorproblemen meer last van stressgevoelens en een grotere kans op eenzaamheid en neerslachtigheid. Ook uiten deze klachten zich vaker in lichamelijke ongemakken. Interessant is dat de gevolgen van slechthorendheid verschillen per leeftijdsgroep.

Ook op de werkvloer kan een verminderd gehoor van invloed zijn. De herstelbehoefte (psychische vermoeidheid) na het werk neemt toe naarmate het gehoor slechter is. De resultaten met betrekking tot sociale steun, herstelbehoefte, verzuim en productiviteit suggereren echter, dat met de juiste ondersteuning slechthorenden net zo kunnen functioneren als hun goedhorende collega’s. Verschillen in zorggebruik tussen slechthorenden en normaalhorenden worden veroorzaakt door een groter aantal gehoorgerelateerde contacten. Zonder deze contacten is het zorggebruik van deze twee groepen gelijk.

Bij het onderzoek maakte Nachtegaal gebruik van de Nationale Longitudinale Studie naar Horen (NL-SH, www.hooronderzoek.nl). Ruim 1500 normaalhorende en slechthorende mensen nemen deel aan deze studie. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen wat de gevolgen zijn van veranderingen in het gehoor voor de psychosociale gezondheid, werksituatie en zorggebruik.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen