Nefarma aan Kamer: schrappen FES verkeerde keuze

Array

Het schrappen van het Fonds Economische Structuurversterking (FES) en het omzetten van € 500 miljoen aan ondernemerschap- en innovatiesubsidies is een verkeerde keuze die zal leiden tot een economische kaalslag. Onderzoek wordt stopgezet en verplaatst naar het buitenland, waardoor elders geprofiteerd gaat worden van de investeringen die afgelopen jaren in ons land zijn gedaan.Dat is de boodschap die Nefarma aan de Tweede Kamer heeft meegegeven met het oog op de begrotingsbehandeling van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie die deze week plaatsvindt.

“Het is goed dat het Kabinet in zijn beleid nadrukkelijk aandacht heeft voor innovatie, toegespitst op de topgebieden. Tot nu toe blijft dit echter helaas beperkt tot woorden.
Wij realiseren ons dat het Kabinet fors moet bezuinigen. Tegelijkertijd wil men de internationale positie van ons land verstevigen en daarom investeren in sectoren waar Nederland goed in is”, aldus Nefarma. Daarom is het schrappen van het FES verkeerd.
“De potentiele kracht van sterke, innovatieve bedrijfstakken wordt op deze manier niet benut. In tegenstelling tot andere landen – waar men ook de gevolgen van de crisis bestrijdt door te bezuinigen – investeert Nederland niet in innovatie”. In de brief wijst Nefarma er op dat Frankrijk 35 miljard euro extra uittrekt voor kennis en innovatie en dat het Duitse budget voor onderwijs en onderzoek in 2011 met 7% stijgt.

Nogmaals wijst Nefarma er bij de Kamer op dat een discussie over het voortbestaan van het Topinstituut Pharma overbodig is als die pas volgend voorjaar plaatsvindt. Dan heeft TI-Pharma zijn deuren al moeten sluiten en is alle opgebouwde kennis voor Nederland verloren gegaan, aldus de brief.
Nefarma roept de Kamer op om bij het Kabinet aan te dringen op snelle, gecoördineerde invulling van het innovatiebeleid voor de topgebieden en daar relevante industriepartijen bij te betrekken. “Met gecoördineerd bedoelen wij dat er gezamenlijke actie wordt ondernomen door de betrokken ministeries EL&I, VWS en OC&W.”

Voor de life sciences, waaronder de (bio)farmaceutische industrie, is een goede balans tussen specifieke en algemene stimuleringsmaatregelen succesvol gebleken, oordeelt Nefarma. Algemene maatregelen (zoals de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) om onderzoek te stimuleren moet gecombineerd worden met specifieke regelingen om de samenwerking tussen kleine en grote bedrijven te bevorderen. Hierbij kan het model van publiek-private samenwerking goede diensten bewijzen.

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen