TweeSteden ziekenhuis zorgt voor kwetsbare ouderen

TweeSteden ziekenhuis streeft als  ouderenvriendelijk ziekenhuis naar goede kwaliteit van zorg, speciaal voor kwetsbare ouderen

Het gebeurt steeds vaker; het ziekenhuis ontvangt een nieuwe patient van 70-plus. De ene 70-plusser is vitaal en heeft een enkel probleem, de ander functioneert al wat minder en heeft ook verschillende aandoeningen gelijkertijd. Deze laatste heeft bij ziekte een verhoogd risico op complicaties en noemen we daarom een kwetsbare oudere. De betrokken arts en verpleegkundige weten soms niet goed hoe met deze kwetsbare oudere om te gaan. ‘Hoe kunnen wij zien dat deze patient kwetsbaar is? Welke richtlijnen gelden hiervoor? En als deze patient een kwetsbare oudere is, hoe zorgen wij dan het beste voor hem of haar?

Kwetsbare ouderen
Maar, wie zijn nu die kwetsbare ouderen? “Bij opname van een nieuwe patient is het voor hulpverleners niet meteen duidelijk of ze te maken hebben met een kwetsbare oudere patient,” vertelt geriater Ralf Vingerhoets. Het ziekenhuis heeft bij opname soms onvoldoende beeld op de gesteldheid van de patient. Daarom start het ziekenhuis vanaf december 2010 met BROOZ.

BROOZ: ‘Bewustwording Rondom Ouderen Onze Zorg’
Bij opname wordt direct, aan de hand van een vragenlijst, vastgesteld of de patient een kwetsbare oudere is. “Als je dan direct aangepaste zorg biedt voorkom je de kans op complicaties,” geeft Vingerhoets aan. Uit onderzoek en ervaring blijkt dat 30 tot 60% van de ouderen, opgenomen in het ziekenhuis, te maken heeft met onherstelbaar functieverlies als gevolg van complicaties tijdens de ziekenhuisopname. “Een deel hiervan is vermijdbaar door het nemen van voorzorgsmaatregelen, vroegtijdige herkenning en vervolgens gerichte acties,” stelt Vingerhoets vast.

Senior Friendly Hospital
Het TweeSteden ziekenhuis profileert zich als een ouderenvriendelijk ziekenhuis. Binnen het speerpunt zorg voor de ouder wordende mens past de zorg voor kwetsbare ouderen. Met behulp van een vastomlijnd zorgplan dat bestaat uit vroegtijdige herkenning en gerichte acties, wil het ziekenhuis de risico’s op complicaties en onnodig functieverlies bij kwetsbare ouderen voorkomen.

“Het ziekenhuis maakt haar medewerkers continue bewust van de zorgverlening aan kwetsbare ouderen,” vertelt Vingerhoets. De zorg voor kwetsbare ouderen krijgt op alle (verpleeg)afdelingen brede aandacht. Speciale scholingsprogramma’s, frequente activiteiten en het bieden van informatie maken onderdeel uit van de ‘Bewustwording Rondom Ouderen binnen Onze Zorg’.

Wilt u meer weten over de zorg voor kwetsbare ouderen? Kijk dan op www.tweestedenziekenhuis.nl/. Onder de button ‘De ouder wordende mens’ vindt u meer informatie over BROOZ.

Recente artikelen