HKZ certificering voor eerste zelfstandige organisatie in de informele zorg

Array

Het is de eer aan Onno Hoes, kersverse burgemeester van Maastricht, om op donderdag 25 november het HKZ-kwaliteitscertificaat uit te reiken aan de eerste zelfstandige organisatie in de informele zorg. Het gaat hier om Steunpunt Mantelzorg Rode Kruis Zuidelijk Zuid-Limburg. Deze certificering maakt het werk van het steunpunt niet alleen betrouwbaar en transparant voor clienten, ook voor financiers wordt hiermee inzichtelijk wat het steunpunt doet. Een belangrijke toegevoegde waarde in tijden van bezuinigingen.

Steeds meer organisaties in de informele zorg worden door hun financiers (gemeenten) bevraagd naar de behaalde resultaten. ‘Het is daarom van cruciaal belang om je te onderscheiden in de regio’, aldus Marja Veltman van Mezzo, de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg. Mezzo streeft al jaren naar het inzichtelijk maken van kwaliteit in de informele zorg met de client als uitgangspunt. Veltman: ‘Het gaat om keuzes maken in wat je wel en niet doet, op een systematische manier werken en meetbaar maken of de client hiermee ook geholpen is. Deze eerste HKZ certificering voor een zelfstandige organisatie in de informele zorg is een mijlpaal en maakt de toegevoegde waarde van dit steunpunt voor de inwoners van Maastricht en omstreken inzichtelijk’.

Gevaar door bezuinigingen
Met de huidige bezuinigingen op Wmo beleid – waar ook de informele zorg de nadelen van ondervindt – voorziet Veltman echter wel een gevaar als het aankomt op kwaliteit. ‘De informele zorg is een jonge sector die de afgelopen jaren een professionaliseringsslag heeft gemaakt. Door aan de financiering te tornen hebben organisaties minder ruimte om te werken aan verdere kwaliteitsverbetering, zoals hier in Maastricht wel is gelukt. En wanneer het niet lukt om de kwaliteit van dienstverlening aantoonbaar te maken kan dit voor gemeenten een reden zijn om te schrappen in de financiering. Op deze manier komt de informele zorg in een negatieve spiraal terecht waar uiteindelijk kwetsbare burgers de nadelen van zullen ondervinden. Wanneer gemeenten hun Wmo doelen willen behalen is het belangrijk dat zij gezamenlijk met de informele zorg werken aan een kwalitatief goed ondersteuningsaanbod voor mantelzorgers en intensieve vrijwilligerszorg!’

Bron: Mezzo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen