Voorkenniszaak in VS speelde mogelijk ook bij recente overnames Merck & Schering Plough en Advanced Medical Optics & Abbott

Array

Omvangrijke voorkenniszaak in VS
In de VS is een man gearresteerd die wordt verdacht van een omvangrijke voorkenniszaak. Hij zou hedgefondsen in contact hebben gebracht met mensen binnen beursgenoteerde bedrijven. Vlak voordat de cijfers naar buiten komen zou deze informatie al verspreid worden, zodat er al gehandeld kon worden. Vlak voor uitkomen van een bericht organiseert zo’n consultancybedrijf een telefoongesprek tussen een handelaar en een werknemer van een bedrijf. Die insider wordt goed betaald. Er zijn grote bedrijven bij betrokken. De arrestatie ging om Amerikaanse telecombedrijf Sherra Wireless. Maar door RTL Z worden ook andere namen genoemd. Consultants, bankiers, handelaars van hedgefondsen en analisten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan handel met voorkennis. Na drie jaar onderzoek worden binnenkort waarschijnlijk meer aanklachten ingediend.

Medewerkers zouden informatie over ophanden zijnde fusies en overnames hebben doorgegeven aan beleggers. De rechercheurs kijken onder meer naar de overname van de medische bedrijven.  Schering-Plough, dat vorig jaar door Merck is overgenomen, is een van de bedrijven die verdacht worden van het handelen met voorkennis. Maar ook Abbott lijkt in de deal met Advanced Medical Optics de aandacht van de Amerikaanse justitie. In alle gevallen stegen de aandelenkoersen explosief kort voor de overnames bekendgemaakt werden. Het kwalijke aan deze zaak lijkt dat het gaat om georganiseerde voorkennis. Het gaat om consultancybedrijven die dus georganiseerd voorkennis delen, tegen veel geld natuurlijk. De FBI is er achter gekomen dat er consultiebureaus zijn die mensen aan elkaar koppelen. Dus handelaren en mensen binnen een bedrijf die voorkennis hebben van bijvoorbeeld een overname.

Woensdag is de eerste arrestatie vericht. Een 56 jarige Aziatische man fungeerde als schakel.

Bron: IEX & AFN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen