Geringe relatie schaamliptumoren en HPV

Schaamlipkanker is een zeldzame vorm van kanker, die jaarlijks in Nederland ongeveer 230 nieuwe patienten treft. Een tumor aan de schaamlippen kan op twee manieren ontstaan. Een deel wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV): het virus dat ook baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Sinds kort zijn er vaccinaties tegen HPV beschikbaar. De verwachting is dat hierdoor schaamlipkanker minder vaak zal voorkomen. Maar dit zal niet spectaculair afnemen, omdat ongeveer 80 procent van de schaamliptumoren niets met HPV te maken heeft.

Meestal ontstaat schaamlipkanker bij vrouwen die lijden aan lichen sclerose, een huidaandoening in het gebied van de schaamlippen. Bij een klein percentage van deze vrouwen ontstaat schaamlipkanker. Het is nog niet te voorspellen bij welke vrouwen dit wel of bij wie dit niet gebeurt. Hoe komt het dat er soms wel, maar meestal niet schaamlipkanker ontstaat?

Irene van der Avoort en Hedwig van de Nieuwenhof hebben beiden promotieonderzoek hiernaar gedaan. De afwijking dVIN (gedifferentieerde vulvaire intraepitheliale neoplasie) lijkt een belangrijke rol te spelen in het ontstaan van schaamliptumoren. Deze afwijking ontstaat in lichen sclerose en lijkt het directe voorstadium te zijn van schaamlipkanker. Het stellen van deze diagnose is vaak lastig, maar erg belangrijk om schaamlipkanker mogelijk te voorkomen.
Irene van der Avoort (Eindhoven, 1978) studeerde eerst biomedische wetenschappen en later geneeskunde in Nijmegen. Hedwig van de Nieuwenhof (Veghel, 1980) studeerde geneeskunde in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek verrichtten zij op de afdeling Verloskunde & Gynaecologie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Oncologie. Van der Avoort is in opleiding tot gynaecoloog bij het UMC St Radboud. Van de Nieuwenhof zal 1 januari starten met de opleiding tot gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

* Nieuws
* Agenda
* Wetenschapsagenda
* Persberichten
* RSS en Twitter

* Radboud Universiteit
* Actueel
* Agenda
* Hoe ontstaat schaamlipkanker?

Hoe ontstaat schaamlipkanker? (Promotie)

Datum: donderdag 2 december 2010
Tijd: 14:00
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. I.A.M. van der Avoort
Promotors: De heer prof. dr. L.F.A.G. Massuger
Copromotors: Mevrouw dr. J.A. de Hullu
Titel promotie: Molecular and clinical aspects of vulvar squamous premalignancies

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen