Decubituscijfers kunnen nog lager

Array

Binnenkort verschijnt een aangepaste richtlijn Decubitus, waarin multidisciplinaire samenwerking en ketenzorg nog meer nadruk krijgt. “Decubitus helemaal uitbannen is lastig, maar de prevalentiecijfers kunnen nog naar beneden. We verwachten dat de richtlijn zal leiden tot lagere cijfers”, zegt Peter Quataert van V&VN Decubitis- en Wondconsulenten.

Peter Quataert: “We weten nu wat evidence-based is en daar kan het beleid op worden afgestemd. Door goede preventie kan decubitus worden voorkomen.” Quataert benadrukt dat het voorkomen en bestrijden van het eenvoudige ziektebeeld teamwerk is. Daar hamert de richtlijn ook op. “Maar het hangt natuurlijk niet alleen af van de richtlijn. Voldoende gemotiveerd personeel en goed deskundigheidsniveau spelen ook een rol en die kunnen we met een richtlijn niet beïnvloeden.”

Workshop
Peter Quataert is decubitus- en wondconsulent en voorzitter van de Nederlandse werkgroep die zich bezighoudt met de richtlijn. Hij verzorgt samen met Sandra Janssen, verpleegkundig specialist wondzorg, een workshop tijdens het V&VN Lustrumcongres op 8 februari aanstaande. Centraal staat de nieuwe richtlijn Decubitus.

Meer weten over de nieuwe richtlijn Decubitus? Schrijf je nu in voor het V&VN Lustrumcongres en de workshop van V&VN Decubitus- en Wondconsulenten via www.venvncongres.nl.

Bron: V&VN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen