Blijven cardiologische richtlijnen de basis voor zorgverzekeringswet?

Array

Tot nu toe vormen medische richtlijnen en standaarden de grondslag voor DBC’s en toelating tot het verzekeringspakket. Tot nu toe komen zorgverzekeraars, nationale instanties en VWS niet met eigen standaarden daarvoor. In andere landen als Duitsland is dat niet altijd het geval. Daar is het mogelijk dat de verzekerde zorg sub-standaard is en burgers zelf door de medische professie aanvaarde diagnostiek, behandeling en medicatie moeten betalen.

Tijdens de begrotingsbehandeling twee weken geleden heeft de nieuwe minister Schippers bevestigt, dat zij op de lijn blijft dat medische richtlijnen de basis vormen voor DBC’s en voor het pakket voor de Zorgverzekeringswet en de AWBZ. Maar is dat wel zo? Op dit moment speelt de volgende kwestie. Er bestaat thans een nieuw geneesmiddel met de naam Dronedarone tegen ernstige, invaliderende hartritmestoornissen. Het heeft minder bijwerkingen en verlaagt het aantal ziekenhuisopnamen.

De Europese vereniging van cardiologen heeft het middel in haar professionele standaarden opgenomen. De Nederlandse Vereniging van Cardiologen heeft dat ook gedaan. Het ministerie van VWS houdt evenwel de boot af. Daags voordat Klink aftrad als minister, wees hij de opname in het Zorgverzekeringspakket af. Ik heb geen verstand van Dronedarone maar voerde dezer dagen wel gesprekken over deze zorginnovatie. Wat ik niet begrijp, is hoe de beleidslijn Richtlijnen vormen de basis voor DBC’s zich verhoudt tot deze afwijzing. Lezers, die hiervan verstand hebben en mij willen bijscholen, vraag ik te reageren.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen