Congres indicatiestelling vindt plaats op 7 april

Array

Sociale Zekerheid en indicatiestelling zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo kennen de AWBZ, de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), De Wet op de Jeugdzorg en tal van andere wetten indicatiestelling als middel om de zorgbehoeften te bepalen en toegang tot de betreffende wet te reguleren. Want zonder indicatiestelling zouden kosten de pan uit rijzen en ligt willekeur bij toegangsregulering op de loer. Overal in Europa wordt getracht de indicatiestelling te vereenvoudigen, clientvriendelijker te maken en professionals meer bij het indiceren te betrekken.

Ook in Nederland gebeurt dat. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) maakte voor de AWBZ zorg mandatering en indicatiestelling via het internet mogelijk. Ook gingen indicatiestellers in gezondheidscentra, dichtbij huisartsen en thuiszorg werken. Vele gemeenten gingen op zoek om de WMO indicatiestelling voor hulpmiddelen en huishoudelijke hulp te vereenvoudigen met minder rompslomp en snelle procedures. Bureaus Jeugdzorg werkten hun wachtlijsten weg en vereenvoudigden eveneens hun indicatiestelling.

Maar niet alleen per wet zijn er grote ontwikkelingen aan de gang. Ook de afstemming van indicatiestelling voor AWBZ, jeugdzorg en WMO boekt vooruitgang. Gemeenten tonen goede voorbeelden hiervan en het landelijke bureau Regelhulp stimuleert slimme oplossingen om doublures in gegevensverzameling te beperken en gedoe bij het inzetten van zorg, hulp en financiele bijstand achter dezelfde voordeur te voorkomen.

Al deze ontwikkelingen vormen onderwerpen van het congres op vrijdag 7 april 2011 dat als titel heeft Recente ontwikkelingen in de indicatiestelling van AWBZ, Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de Wet op de Jeugdzorg en de Duitse wet op de Pflegeversicherung. De ochtend van het congres start met drie plenaire inleidingen. De arts en manager Expertisecentrum van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) Marcel de Krosse schetst recente professionele ontwikkelingen in de indicatiestelling voor de AWBZ.

Daarna komt Rieta van Staalduine, directeur AWBZ van AGIS Zorgverzekeringen aan het woord. Zij schetst hoe Achmea en AGIS de AWBZ willen uitvoeren voor hun eigen verzekerden. Daarna spreekt professor Andreas Büscher over de nadelen en voordelen van de Pflegeversicherung in Duitsland ten opzichte van de Nederlandse AWBZ. De nadelen
zijn in telegramstijl- een kleiner pakket aan verzekerde zorg en een hogere eigen bijdrage.

De voordelen zijn ten eerste dat alle voorzieningen in natura en als Persoonsgebonden Budget verkrijgbaar zijn (70% van de geïndiceerde clienten kiest voor een PGB, waarover geen financiele controle wordt uitgeoefend). Het tweede voordeel is, dat de indicatiestelling op enkele punten eenvoudiger lijkt dan die voor de AWBZ en andere Nederlandse wetten. Na de plenaire inleidingen volgen twee rondes van workshops (zie programma) vol met goede voorbeelden uit stad en land van eenvoudige indicatiestelling voor AWBZ, jeugdzorg en Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Ook kunt u dan napraten met de plenaire inleiders. Een debat over de toekomst van AWBZ en WMO tussen (oud-)-parlementariers vindt aan het einde van de ochtend van 7 april plaats. Wilt u naar dit congres, dat het Julius Centrum samen met het CIZ organiseert? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl, klik door naar Aankomende congressen, lees de uitvoerige brochure, deel uw ervaringen met leidinggevenden van zorgaanbieders, WMO-bureaus, indicatiestellers AWBZ en Bureaus Jeugdzorg.  Doe nieuwe kennis(sen) en vaardigheden op.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen