Geen Zwitserse patiëntenlobby: geen Zwitserse ketenzorg

Wat was in uw land de eerste stap om in de jaren tachtig te komen tot ketenzorg. Wij in Zwitserland zitten nog in het stadium zonder enige integratie. Waarom is in Nederland wel en in Zwitserland geen geïntegreerde zorg tot stand gekomen? Deze vragen kreeg Guus Schrijvers voorgelegd op donderdag 4 november , 21.30 uur in Maastricht door een groep van 25 bestuursvoorzitters van belangrijke Zwitserse zorginstellingen en instanties. Hij had toen als antwoord,  dat de opkomst van de Huisartsenstandaarden een belangrijke rol heeft gespeeld.

Een bericht hierover,  zie (www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op Nieuwsbrieven leidde tot  de volgende reactie. Hoogstraat directeur Steven Berdenis van Berlekom denkt dat de druk van patientenorganisaties ook een rol heeft gespeeld. De NHG standaarden bestaan 20 jaar. Ook zo’n 20 jaar geleden ontstond er een lobby van onder meer de CVA – patientenverenigingen voor betere organisatie van zorg voor CVA patienten. Met name de afstemming tussen zorgaanbieders was destijds belabberd.

Al in 1992 gaf “Samen Verder” in haar knelpuntennota aan dat adequate doorstroming en afstemming tussen de verschillende onderdelen binnen de CVA-zorg een groot probleem vormde. De laatste jaren is hier gelukkig veel aandacht voor geweest vanuit de Nederlandse Hartstichting, zorgverleners en overheid.


Noot redactie:

Guus Schrijvers is Hoogleraar Public Health, in het bijzonder Structuur en Functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
E-mail: [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen