Innovatief zorgconcept ParkinsonNet bespaart ruim 70 miljoen euro

Array

Veel patienten met de ziekte van Parkinson maken gebruik van paramedische zorg, bijvoorbeeld in de vorm van fysiotherapie om dagelijkse activiteiten te verbeteren. Het probleem hierbij is dat neurologen hun patienten niet goed verwijzen, en dat paramedici onvoldoende deskundig zijn. Als oplossing voor dit probleem is het prijswinnende zorgconcept ParkinsonNet ontwikkeld.
ParkinsonNet staat voor een regionaal netwerk van zorgverleners, bestaande uit neurologen, Parkinson-verpleegkundigen en zorgverleners in de eerste lijn (onder andere paramedici, dietisten en psychologen). Neurologen verwijzen hierbij hun patienten volgens vaste criteria naar een beperkt aantal speciaal getrainde zorgverleners in de eerste lijn. Daarnaast kunnen de zorgverleners met elkaar communiceren via een beveiligde digitale omgeving.
Promovendus Maarten Nijkrake deed onderzoek naar de meerwaarde van het ParkinsonNet concept. De resultaten laten zien dat de kwaliteit van zorg in ParkinsonNet-regio’s aanzienlijk toeneemt. Bovendien blijken de jaarlijkse zorgkosten in deze regio’s per patient zo’n 1400 euro lager te zijn dan in regio’s zonder ParkinsonNet. Landelijk betekent dit een gerealiseerde kostenbesparing van ruim 70 miljoen euro per jaar. Door deze combinatie van kwaliteit en kostenbeheersing is het ParkinsonNet bekroond met de parelstatus van ZonMw. Het ParkinsonNet is inmiddels uitgebreid over heel Nederland.

Biografie
Maarten Nijkrake (Hengelo (Overijssel), 1978) studeerde fysiotherapie en biomedische wetenschappen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek vanuit de afdeling Neurologie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Nijkrake is fysiotherapeut bij de afdeling Revalidatiegeneeskunde en het Parkinson Centrum Nijmegen.

Datum: maandag 29 november 2010
Tijd: 15:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: De heer drs. M.J. Nijkrake
Promotors: De heer prof. dr. B.R. Bloem
Copromotors: De heer dr. M. Munneke, de heer dr. S. Overeem
Titel promotie: Improving quality of allied health care in Parkinson’s disease through community based networks

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen