Jeugdformaat organiseert hulpteam over grenzen organisaties heen

Array

Jongeren met specialistische hulpvraag krijgen direct hulp!
Stichting Jeugdformaat heeft vanaf 1 december de beschikking over een Inter Sectoraal Team. Het Inter Sectoraal Team wordt ingezet voor alle kinderen en hun ouders met een specialistische hulpvraag in Haaglanden. Dit team is snel inzetbaar en de mensen beschikken over specialistische expertise, die zij in de vorm van cobehandeling, netwerkberaad en diagnostiek vanuit verschillende organisaties inzetten. Fred Venus, bestuursvoorzitter van Jeugdformaat: “Zo wordt de zorg georganiseerd rondom de hulpvraag van kinderen en hun ouders. Dat is winst.”

Het Inter Sectoraal Team bestaat nu nog uit sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, orthopedagogen en GZ-psychologen. Daar waar nodig kan een psychiater worden geconsulteerd. Er zijn geen wachtlijsten voor diagnostiekvragen, dus een psycholoog gaat dezelfde dag nog in gesprek met een kind of ouder. Hierdoor worden hulpverleningstrajecten sneller afgerond. Besluiten waar kinderen kunnen gaan wonen, worden eerder gemaakt. Venus: “Door de beschikbaarheid van alle expertise kunnen we sneller, beter en meer kinderen binnen de jeugdzorg helpen en zo wellicht zelfs gesloten opnames voorkomen.”

Naast de inzet van eigen medewerkers zijn innovatieve samenwerkingsafspraken gemaakt met Ipse de Bruggen, De Jutters en GGZ-Delfland. De betrokken medewerkers van de partnerorganisaties worden vanuit dezelfde visie, snelheid en intensiteit (via een aanvraag aan het Inter Sectoraal Team) voor de kinderen en jongeren van Jeugdformaat ingezet. Met het Inter Sectoraal Team is er aan de nieuwe visie op de jeugdzorg handen en voeten gegeven; regel alle benodigde zorg om kind en ouders heen. Venus: “Dat is echt een doorbraak voor Jeugdformaat en zo komt ongedeelde zorg voor het kind een flinke stap dichterbij.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen