Evaluatie Nederlands Centrum voor Beroepsziekten aangeboden aan de Kamer

Array

Ecorys heeft in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de activiteiten rondom monitoring, signalering en kennisverspreiding van beroepsziekten in Nederland geevalueerd, in het bijzonder van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Het NCvB is op grond van de Arbeidsomstandighedenwet de aangewezen instantie waar bedrijfsartsen en arbodiensten beroepsziekten moeten melden. Jaarlijks ontvangt het centrum gemiddeld ongeveer 6.000 meldingen van beroepsziekten.

De belangrijkste bevindingen zijn dat het NCvB een belangrijke bijdrage levert aan het bevorderen van het inzicht in beroepsziekten, maar bij de kennisverspreiding beter kan inspelen op de specifieke informatiebehoefte van belanghebbenden. Daarnaast is er nog steeds sprake van structurele onderregistratie van beroepsziekten. Lessen uit het buitenland laten zien dat samenwerking met de curatieve zorg, het versterken van diagnostische criteria en richtlijnontwikkeling van belang zijn voor het effectief melden van beroepsziekten.

De staatsecretaris van SZW heeft het evaluatierapport op 24 november jl. aan de Tweede Kamer verzonden. Het ministerie gebruikt de uitkomsten van het onderzoek om samen met het NCvB de kernactiviteiten voor de komende jaren opnieuw vast te stellen en te prioriteren.

Het volledige evaluatierapport is te downloaden via de website van de rijksoverheid.

Bron: Ecorys

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen