Het afweersysteem activeren tegen kanker

0
227

Het afweersysteem is niet alleen in staat virussen en bacterien te bestrijden, maar kan ook kankercellen herkennen en opruimen. De zogenaamde dendritische cellen spelen hierin een belangrijke rol. Dit zijn cellen die vreemde binnendringers in het lijf en kankercellen kunnen herkennen. Vervolgens alarmeren zij de cellen van het afweersysteem die deze binnendringers daadwerkelijk ook kunnen opruimen. Internist-oncoloog Joost Lesterhuis deed onderzoek met dendritische cellen bij patienten met uitgezaaid melanoom en darmkanker. Deze patienten kregen hun eigen dendritische cellen, die in het laboratorium waren gekweekt en geactiveerd, toegediend, met als doel dat het eigen afweersysteem de kankercellen vernietigt. In een klein aantal patienten zijn hoopgevende resultaten gezien. Deze methode moet nog verder geoptimaliseerd worden voordat het als een standaardtherapie gebruikt kan worden.Biografie
Joost Lesterhuis (Leeuwarden, 1975) voltooide cum laude de studie geneeskunde aan de VU te Amsterdam.  Bovenstaand onderzoek verrichtte hij op de afdelingen Tumor Immunologie en Medische Oncologie, binnen het onderzoeksinstituut Oncologie van het UMC St Radboud.
Voor dit onderzoek ontving hij diverse prijzen, onder meer van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de Duitse Academie van Wetenschappen. In 2010 ontving hij een vierjarig fellowship van KWF Kankerbestrijding voor vervolg van het onderzoek. Lesterhuis is als internist-oncoloog werkzaam in het UMC St Radboud.

Datum: maandag 6 december 2010
Tijd: 15:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: de heer drs. W.J. Lesterhuis
Promotors: De heer prof. dr. C.J.A. Punt, de heer prof. dr. G.J. Adema
Copromotors: Mevrouw dr. I.J.M. de Vries
Titel promotie: Dendritic cells in cancer immunotherapy

Bron: RU

Vorig artikelDecember: maand van de krachtvermindering bij MS
Volgend artikelTips om onderkoeling tegen te gaan
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.