Minder medicatiefouten door veiligheidshesjes in MMC

Array

Ongestoord kunnen werken, zonder telefoontjes of vragen van collega’s of anderen. Voor de meeste mensen is het prettig als dat even kan. Voor verpleegkundigen die medicijnen gereedmaken en uitdelen, blijkt het cruciaal. Zowel uit onderzoek als in de praktijk blijkt dat er minder fouten gemaakt worden als ze minder gestoord worden. Daarom introduceert Máxima Medisch Centrum in Eindhoven en Veldhoven medicatieveiligheidshesjes.

Sjoukje Troost is, naast haar functie als ziekenhuisapotheker in Máxima Medisch Centrum, voorzitter van het landelijke expertteam High Risk Medicatie. Sjoukje legt uit wat er zoal mis kan gaan: “Ernstige medicatiefouten komen voor bij parenterale geneesmiddelen, medicatie die via een injectie of infuus wordt gegeven aan de patient. Deze medicatiefouten zijn vaak mensgebonden maar kunnen ook te maken hebben met materiaal, omgevingsfactoren etc. Voorbeelden zijn: verkeerde oplosvloeistof, verkeerde pompstand bijvoorbeeld door een rekenfout, niet de juiste hygienemaatregelen of geen dubbele controle.”

Twee belangrijke factoren die de kans op fouten groter maken, zijn al aangetoond, licht Troost toe: “Wanneer medicatie wordt klaargemaakt onder tijdsdruk, is de kans op een verkeerde handeling beduidend groter. Het werken onder hygienisch juiste omstandigheden draagt bij aan de kwaliteit van het product.”

Uit nationaal onderzoek blijkt dat medicatiefouten het meest  gerapporteerd worden bij het toedienen van geneesmiddelen. Verpleegkundigen verstrekken minstens drie keer per dag op vaste tijden medicatie aan klinische patienten. Tussendoor vinden ook toedieningen plaats. De hoeveelheid aan geneesmiddelen die een patient gebruikt en de diversiteit ervan vereisen een hoge concentratie van de verpleegkundige. Troost: “We willen de verstorende factor uit de omgeving reduceren. Daarom introduceert het Máxima het dragen van een opvallend medicatiehesje voor de  verpleegkundige bij het uitdelen en toedienen van medicatie met daarop de tekst “medicatieronde: niet storen aub”. Zo kan de verpleegkundige zich volledig richten op dit cruciale moment in het zorgproces.”

Bron: MMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen